Sosyal Bilimler Lisesi Türkiye’nin gündemine 2003 yılında girdi.
İlk Sosyal Bilimler Lisesi İstanbul Prof. Dr. Mümtaz Turhan Sosyal Bilimler Lisesidir. Bu lise 2003 yılında eğitim-öğretim hayatına başladı.
Şu anda Türkiye’de toplam 31 adet Sosyal Bilimler Lisesi bulunmaktadır.
Sosyal Bilimler Liselerinin bulunduğu iller şunlardır: Adana, Afyonkarahisar, Ankara, Antalya, Aydın, Burdur, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Elazığ, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Isparta, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kırşehir, Kocaeli, Konya, Kütahya, Malatya, Manisa, Rize, Sakarya, Samsun, Trabzon, Şanlıurfa, Aksaray, Karaman, Osmaniye.
Sosyal Bilimler Liselerinin amacı; edebiyat ve sosyal bilimler alanlarında ihtiyaç duyulan üstün nitelikli bilim adamlarının yetiştirilmesine kaynaklık etmek, edebiyat ve sosyal bilimler alanlarındaki ilgi ve yetenekleri üst düzeyde olan öğrencileri bu alanlarda yükseköğretime hazırlamak, Türk sanat ve kültür birikimini anlayıp yorumlayabilen, yeni bilgi ve projeler üretebilen bireyler yetiştirmek, toplumun ekonomik ve kültürel kalkınmasına bilinçli bir şekilde katkıda bulunmaktır.
* * *
Gümüşhane; eğitim öğretim standartlarında Türkiye ortalamalarının çok üzerinde bir ildir. LYS başarısı açısından da son üç yıl içinde Türkiye’nin ilk 10 ili arasında yer almıştır.
Eğitim alt yapısının mükemmelliği, eğitim kalitesinin yüksekliği nedeniyle Sosyal Bilimler Lisesi’nin açılmasını gerektirecek bütün şartlar Gümüşhane’de mevcuttur.
Başta Gümüşhane Valiliği, Gümüşhane Milli Eğitim Müdürlüğü olmak üzere Gümüşhane kamuoyu, Gümüşhane’deki tüm siyasi partiler, Kent Konseyi, STKlar, Gümüşhane’nin kültür adamları, Gümüşhane basını tek yürek olarak bu lisenin açılmasında hemfikirdirler.
* * *
Sosyal Bilimler Lisesi’nin açılış şartları iki ayrı mevzuatta yer almaktadır. Bunlardan birincisi “Sosyal Bilimler Lisesi Yönetmeliği” dir. Bu yönetmeliğin 5. Maddesindeki “Sosyal bilimler liseleri, öncelikle okuldaki alanlarla ilgili yükseköğretim kurumlarının bulunduğu yerlerde açılır.” şartı Gümüşhane Üniversitesi’nin açılmasıyla oluşmuştur.
İkinci mevzuat olan “Milli Eğitim Bakanlığı Kurum Açılması ve Kapatılmasına İlişkin Esaslar” da Sosyal Bilimler Liselerinin açılış şartlarının ifade edildiği 5. Maddenin (d) fıkrasında yer alan “Büyükşehir statüsündeki illerin metropol ilçelerinin birinde olması” şartı ise, Sayın Milli Eğitim Bakanı’nın inisiyatifi ile kalkacak bir şarttır. Çünkü ilgili yönetmelik sadece Sayın Milli Eğitim Bakanı’nın imzasıyla yürürlükte olan bir yönetmeliktir.
Sosyal Bilimler Liselerinin açılması için şart olarak konulan, “açılacak yerin Büyükşehir statüsündeki illerin metropol ilçelerinin birinde olması” şatı ilgili mevzuata 2010 yılında konulmuştur. Halbuki bu şart konulmadan önce, yani 2003 yılından 2010 yılına kadar açılan Sosyal Bilimler Liselerinde bu şart olmadığı için Gümüşhane ölçeğindeki Kırşehir, Rize, Karaman gibi illere bu liseler açılmıştır. Dolayısıyla Gümüşhane’ye veya Türkiye’nin diğer illerine açılmasında ne mahzur vardır?
Fen alanında en gözde lise kabul edilen Fen Liseleri Türkiye’nin her ilinde açıldığına göre, Sosyal bilimler alanında Fen Lisesi muadili olan Sosyal Bilimler Lisesi’nin de gerekirse Türkiye’nin her iline açılmasında yarar vardır.
Sayın Milli Eğitim Bakanı’na Gümüşhane’de bir Sosyal Bilimler Lisesi açılması zarureti çok yönlü olarak anlatılıp, bu izin çıkarılabilir.
Bu konuda Gümüşhane’deki etki guruplarının bu konuyu çeşitli platformlarda işlemelerinde yarar vardır. Bu bağlamda Gümüşhane Kent Konseyi’nde de konu kısa bir süre sonra ele alınıp, görüşülecek ve alınan kararlar ilgili yerlere gönderilecektir.
* * *
Gümüşhane’de Sosyal Bilimler Lisesi neden gerekli?
Türk Milli Eğitim tarihinde son 50 yıl içinde ülkemizde bütün dikkatler matematik-fen ağırlıklı mesleklere verildiği için, liselerin büyük çoğunluğunda fen ağırlıklı yapı hâkim olmuştur. Bunun sonucu olarak da özellikle normal liselerde, anadolu liselerinde ve fen liselerinde fen ağırlıklı bölümler daha gözde bölümler olarak lanse edilmiş ve eğitimin bir gerçeği olarak görülmüştür.
Bu ülkenin fen - matematik mezunları kadar sosyal bilimler mezunlarına ve bu konularda temayüz etmiş bilim adamlarına ve meslek mensuplarına da ihtiyacı vardır. Sosyal Bilimler Liseleri bu açığı kapatacak alt yapılardır.
Tesadüfen sosyal bilimler bölümlerini seçen değil, şuurlu olarak seçen ve daha lise yıllarında iken bu bilimlere yönelen gençlere ihtiyaç vardır.
Gümüşhane; tarih boyunca sosyal bilimler alanlarında ülkemize çok önemli değerler yetiştirmiştir. Bundan sonra da yetiştirmeye devam edecektir. Bu nedenle sosyal bilimlerde kabiliyetli gençlerimizin önlerini açmak adına bir Sosyal Bilimler Lisesi’nin Gümüşhane’de de açılması gerekir. Bu konuda gerekirse Sayın Milli Eğitim Bakanı’na, Sayın Başbakan’a ve Sayın Cumhurbaşkanı’na da arz-ı hal etmekte yarar vardır.
Güzel günler dileğiyle.