Sütün patojenlerden arındırıldıktan sonra 40-45 °C de laktik asit bakterileri ile mayalandırılmasıyla elde edilen Türk mutfağının vazgeçilmezleri arasında olan yoğurt, fermente süt ürünlerindendir. Yoğurt, makro besin ögelerini (protein, karbonhidrat, yağ) dengeli bir biçimde içermesi, yüksek kalsiyum içeriği, iyot, flor, fosfor, potasyum, çinko minarelleriyle ve B2, B12, A ve E vitaminleriyle prebiyotik-probiyotik bileşimli mucizevi bir besindir. Ayrıca sütten farklı olarak folik asit gibi bazı B vitaminlerini çok daha fazla içerir. İşte faydaları saymakla bitmeyen bu değerli besinin başlıca faydaları…
Yağları yakmaya yardımcı olur.
Tam yağlı yoğurt da dahil olmak üzere özellikle yağsız ya da az yağlı yoğurt, sağlıklı ve dengeli bir beslenme düzeni içinde tüketildiğinde yüksek kalsiyum içeriği, kaliteli protein ve bileşimindeki konjuge linoleik asit (CLA) ile kilo vermeye yardımcı olur. Yapılan bazı çalışmalar yoğurt tüketimiyle alınan kalsiyumun yağ yakımını hızlandırdığını göstermiştir. Yoğurt, kaliteli protein içeriği ve dengeli karbonhidrat, yağ oranıyla tok tutar, zayıflama diyetlerinde en güçlü yardımcılarımızdan biridir. İçeriğindeki konjuge linoleik asit (CLA) kas kütlesini artırmaya ve yağ depolanmasını azaltmaya yardımcı olur.
Yaşamın her döneminde olmazsa olmazımızdır.
Çocukların kemik ve diş sağlığı, gelişimi için süt ve süt ürünleri tüketimi çok önemlidir. Erişkin çağda osteoporoz ve ilgili komlikasyonların önlenmesi büyük oranda çocukluk dönemindeki kemik sağlığına bağlıdır. Büyüme çağında düzenli fiziksel aktivite ile birlikte yeterli kalsiyum ve D vitamini alınarak kemik kütlesi artırılmalıdır. Yoğurt iyi bir kalsiyum kaynağıdır. Yaş cinsiyet ve fizyolojik duruma göre değişmekle birlikte günlük alınan 2 su bardağı süt veya yoğurt kalsiyum gereksinmesinin yarısını karşılar.
Sindirim sisteminin dostudur.
Yoğurtta alerjik etken azaldığından bebek ve çocuklarda süt yerine tercih edilebilir. Yine laktaz enziminin yetersizliği sonucu ortaya çıkan karın ağrısı, kramp ve ishal gibi başlıca belirtiler gösteren laktoz intoleransı olan bireyler için uygundur. Süt ve süt ürünleri kalsiyum için en önemli kaynaklar olduğundan bu bireyler süt yerine peynir ve yoğurt tüketimine önem vermelidir. Yoğurt prebiyotik ve probiyotik bileşimlidir. Bağırsaklarda yaşayan insan sağlığına yararlı olan bakterilere probiyotik denir. Probiyotik bakterilerin besin kaynaklarına ise prebiyotik denir. Yoğurt, prebiyotik-probiyotik bileşimiyle bağırsaklarda yaşayan yararlı bakterilerin artmasını sağlar. Probiyotikler bağışıklık sistemini güçlendirir, ishal ve kabızlığın önlenmesi ve tedavisinde etkindir. Probiyotiklerin günümüzde bağırsak enfeksiyonları ile alerjik belirtileri azaltığı, kanser riskini azalttığı, kolesterol düzeyini düşürdüğü, kalsiyumun yararlılığını artırarak kemik sağlığının korunmasına yardımcı olduğu ileri sürülmektedir. Marketlerde satılan hazır yoğurtlara göre emin olunan yerden temin edilen ve taze inek sütüyle mayalanan ev yoğurdu çok daha fazla probiyotik bakteri içerir.
Suyunu atmayın
Yoğurdun yeşilimtırak suyu atıldığında riboflavin (B2 vitamini) kaybı olacağından suyu atılmamalı ve süzülmemiş olarak tüketilmelidir.
Yağ yakan yoğurt kürü tarifi:
1 kase (200 ml) az yağlı yoğurt
1 çay kaşığı zerdeçal
Yarım çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kırmızı biber
Yarım çay kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı dövülmüş ceviz içi
Tüm malzemeleri karıştırın. Her gün öğleden sonra veya yatmadan önceki ara öğününüzde tüketin.