Dönemin Gümüşhane Valisi Enver Salihoğlu ile birlikte başlayan bir proje ile bu şehrin yetiştirdiği değerlere vefa gösterilmeye başlandı. Her projede olduğu gibi bu projede de kitaplarımla katılmıştım. Ondan sonra bu vefa programı askıya alındı ve uzun dönem ses seda çıkmadı.
Ve ben bu şehre adım attığım 2003 yılından bu yana şehrin tüm gazetelerinde köşe yazılarım, Hayal Dükkanı adlı kültür sanat sayfam ve çıkardığım içlerinde 4 bine yakın Gümüşhaneli biyografinin yer aldığı Gümüş Portreler, Gümüşhane Şairler Antolojisi, 29 Renk Gümüşhane ve Gümüşhane Eğitim Tarihi ile birlikte 20 kitabım ile karınca kararınca Gümüşhane’nin bu alanına hizmet ettim.
Bu şehrin gördüğüm hani bir sloganımız var ya altın kalpli insanların şehri diye o kategoriye şeksiz şüphesiz girecek ilk on kişinin belki de en başında gelen Emekli Edebiyat Öğretmeni ve Şair Mehmet Ali Çubukçu’dur diyebilirim.
Gerek Şairler Antolojisinde ve gerek Gümüşhane Eğitim Tarihinde geniş verdiğim, beş videosu ile YouTube kanalımda yayınladığım bu değerli şairimizin hayatı ve şiirleri yine bu şehrin değerli kalemlerinden Talat Ülker’e nasip oldu.
Talat Ülker’in Vefa Gecesinde açılış konuşmasında ifade ettiği gibi bu şehrin kültürü ve değerleri her türlü siyasetin üzerinde olması gerektiğini bende çok önemsiyorum. Zira bizim sevdamız Gümüşhane ve değerleri olmalıdır.
Gece ilk olarak bu şehrin hafızalarından biri olan Eğitimci Yazar Yusuf Sadık’ın muhteşem konuşması ile başladı. Sonrasında bu şehrin ayaklı kütüphanesi Gazeteci ve Yazar Turan Tuğlu ağabeyimiz telefon bağlantısı ile katılarak güzel bir konuşma yaptı.
Gümüşhane Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı Arife Eleman’ın nazik daveti ile bende biri bana ait diğeri hocamızın “Gidiyor musun” adlı şiirini seslendirdim.
Sonrasında bu şehrin her derdinde, her etkinliğinde, her işinde ve hemen her yerinde izi bulunan, katkıları olan Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Akçay’ın o güzel hitabetini dinledik.
Değerli Öğretmen ve şairimiz Mehmet Ali Çubukçu benim de en sevdiğim şiirlerinden olan Gümüşhane’de Güz Geceleri ve Annem’i seslendirdi.
Ardından Gümüşhane Belediye Başkanımız kültür ve sanat dostu Vedat Soner Başer ile kitabın sponsoru Gümüşhane Baro Başkanı Metin Aslan duygu ve düşünceleri ile geceye renk kattılar.
Program sonunda Mehmet Ali Çubukçu hocamız programa katılanlara kitabını imzaladı.
Bu güzel vefa programını düzenleyenlere, katılım sağlayanlara bu şehrin değerlerine sahip çıkması adına en kalbi hürmetlerimi sunarken bu vefa programlarının devamının gerçekten vefa olduğunun altını da çizmek isterim.
Belediyenin beşinci katındaki HERFENE salonunu bu tür etkinliklere veren Gümüşhane Belediye Başkanımız Sayın Vedat Soner Başer gerçekten takdire değer asil bir hareket yapmıştır. Son bir istirhamım da şudur ki alacakları Belediye Meclis kararı ile Şen Sokak, bilmem ne sokak gibi isimler yerine bu şehre katkı veren Yusuf Sadık, Turan Tuğlu, Mehmet Ali Çubukçu, Ozan Hasan Soydaş, İsmail Akçay başta olmak üzere tespit edilecek ahirete irtihal eden veya yaşayan isimleri vermesi gerçekten en doğru ve asil hareket aynı zamanda jest olacaktır.
MEHMET ALİ ÇUBUKÇU
Can dediğin nedir ki yüreğinde kafesi,
Kara tahta başında tükenirken nefesi.
Gümüşhane evladı şehrin haykıran sesi,
Şairim öğretmenim Mehmet Ali Çubukçu.
Süleymaniye onun ata yurdu ocağı,
Bir evde hasır üstü sıcak ana kucağı.
Kaç hatırası saklı hüzün köşe bucağı,
Şairim öğretmenim Mehmet Ali Çubukçu.
Ali Şevket Bey oğlu anne Nafia Hanım,
Gezdim gördüm dolaştım bazen yanardı canım.
Öğretmenim Raşit Bey Yanan Okulda anım,
Şairim öğretmenim Mehmet Ali Çubukçu.
Ankara Dil ve Tarih, Türkoloji'di kolu,
Öğretmen olur olmaz Mersin'e düştü yolu.
Sevdalandı besbelli şairdir duygu dolu,
Şairim öğretmenim Mehmet Ali Çubukçu.
Aynı sınıf içinde Mehmet Akif İnan'la,
Bu memleket sevdası okudu o imanla.
Vazife Anadolu koştu o heyecanla,
Şairim öğretmenim Mehmet Ali Çubukçu.
Sivas'ın Şarkışla'da, Gümüşhane Lisesi,
Kelkit ile Ticaret edebiyat köşesi.
Öğrenciler gözünde okulun tek neşesi,
Şairim öğretmenim Mehmet Ali Çubukçu.
Kul Hayalî derim ki sözüm varsın yerine,
Onu anlamak için bakmalıyız derine.
Bu eser ondan bize vasiyettir yarına,
Şairim öğretmenim Mehmet Ali Çubukçu.
İsmail HAYAL