MİLLİYETÇİLİK NEDİR NE DEĞİLDİR?

Milli takımımız Euro 2024’ün 2. turunda Avusturya karşısında galibiyet aldı.  Maç 2-1 Türkiye lehine bitti. Golleri atan Merih Demiral galibiyet sonrası bozkurt işareti yapmasıyla bütün dünyayı ayağa kaldırdı.

UEFA hemen duruma müdahale etti ve Demiral hakkında soruşturma başlattı.

6 Temmuz 2024’te Berlin’de oynanan Türkiye - Hollanda maçını da ne yazık ki 2-1 kaybettik.

Peki, neden bu durum ortaya çıktı? Bozkurt işareti ne anlama gelmektedir?

Bozkurt işareti ya da selamı Türk milliyetçiliğini ve Türkçülüğü sembolize eden bir el işaretidir. Bu işaretin kullanılması örneğin Fransa ve Avusturya’da yasaktır.

Milliyetçilik;  1789 Fransız devriminden doğmuştur. Milliyetçilik; ait olduğu milletin bağımsızlığını, egemenliğini özyönetimini kazanması, varlığını sürdürmesi ve kalkınması için çalışma yapmaktır.

Atatürk’ün milliyetçilik anlayışı ise Milli Mücadelenin kazanılmasını, Türkiye Cumhuriyeti devletinin kuruluşunun temelini oluşturmuştur. Egemenliğin millete verilmesini sağlamıştır. Kısaca Atatürk milliyetçiliği aynı zamanda vatanseverliktir. 

AVRUPA’DA MİLLİYETÇİLİK

Avrupa’da milliyetçilik çok negatif ve çok kötü bir şekilde algılanmaktadır. Bunun da nedeni Mussolini ve Hitler’dir.

İkinci Dünya Savaşında ırkçı, milliyetçi Hitlerin savaş çıkartıp 50 milyon insanın ölümüne neden olması milliyetçilik kavramı üzerine deyim yerindeyse kara bir leke düşürdü. Milliyetçilik artık o saatten sonra özellikle Avrupa toplumlarında çok negatif algılanmaya başlandı. Ve deyim yerindeyse terminolojiden tamamen çıkarıldı. Çünkü milliyetçilik artık savaş sözcüğü ile birlikte sakıncalı bir kavram olarak görülmeye başlandı.

Fransa’nın sosyalist devlet başkanı Mitterand, 17 Ocak 1995 tarihinde Avrupa Parlamentosu’nda yaptığı konuşmada milliyetçiliği şöyle tanımladı: “Le milliyetçilik, c'est la guerre!” Anlamı : “Milliyetçilik savaştır, savaşa yol açar.”

Bunun yanında 2 Şubat 2002 tarihinde Amsterdam (Hollanda) Dam Meydanı’nda Kralın taç giyme töreninde “Yaşasın Cumhuriyet” diyenleri hapse attılar. Bunun gibi bazı değerler, bazı ülkelerde kabul görmez.

Avrupa’da aşırı sağ kesim bunu bildiği için milliyetçilik yerine göçmen ve İslam karşıtlığını kullanıyor. Ama özünde onlar da gizli ırkçı milliyetçidirler.

EMİR KIR’IN BAŞINA GELENLER

Belçika’da Saint-Josse-ten-Noode kentinin sosyalist partiden Belediye Başkanı olan Emir Kır, Ocak 2020 de Brüksel'e gelen iki MHP'li belediye başkanı ile görüştüğü gerekçesiyle Sosyalist Parti'den ihraç edildi. Kaldı ki bu belediye başkanları Avrupa Birliği (AB) kurumlarının daveti üzerine gelmişti.

Milliyetçilik bugün olumsuz bir düşünce olarak değerlendiriliyor. Ancak geçmişte böyle değildi. Milliyetçilik 19. yüzyılda devrimci bir düşünceydi. Çünkü milliyetçilik; imparatorlukların içinden ulus devletlerin doğmasına neden olmuştur. Milliyetçiliğin en önemli yanı işte budur.

Bu bakımdan tarih milliyetçiliğin her zaman kötü olmadığını kanıtlıyor. Ancak bugüne geldiğimizde durum tarihten çok farklıdır. Bu da bazı kavramların anlamlarını yer ve zamana göre belirlendiğini anlatıyor.  Örneğin, Fransa’da “Yaşasın Cumhuriyet” demek normaldir. Ama Hollanda’da bunu diyemezsiniz. Ülkelerin bu milli ve ortak değerlerine saygı duymak gerekiyor. Avrupa’da da milliyetçilik yerine vatanseverlik veya milli demek daha doğru olacaktır.

 

Bekir Cebeci

(Eğitimci Araştırmacı Yazar)

7 Temmuz 2024

e-mail: info@bekircebeci.com

YORUM EKLE