MİLLÎ EĞİTİMDE "MİLAT" BAŞLIYOR

            Tanıtım adı “FATİH PROJESİ” olan, eğitimde Fırsatları Artırma Teknolojiyi İyileştirme Hareketi” projesi Millî Eğitim Bakanlığı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürü koordinatörlüğünde pilot illerde şubat ayı içinde ikinci yarıyılda uygulanmaya başlanmış olacaktır.
           
Türk millî eğitimi için milat kabul edilecek yenilikleri ve değişimi içeren proje kapsamında okulöncesi, ilköğretim ve ortaöğretim düzeyindeki tüm okullarımızda 620.000 dersliğe LCD panel etkileşimli tahta ve internet ağ altyapısı sağlanmış olacak ve öğrencilere tablet bilgisayarlar dağıtılacaktır.
           
Projenin ilk ayağı olan 8 bin 800 tablet bilgisayar, pilot il seçilen Ankara, İstanbul, İzmir, Balıkesir, Bingöl, Diyarbakır, Erzincan, Erzurum, Hatay, Kayseri, Karaman, Kocaeli, Mersin, Rize, Samsun, Uşak ve Yozgat'taki, 52 okula şubat başı itibariyle gönderilmiştir.
           
2012 Şubat ayı itibariylepilot uygulaması başlatılacak olan Fatih projesi, 2013 yılı sonuna kadar tüm okullarımızda uygulanmaya konulmuş olacaktır.
           
Neden Milat?
           
Türkiye’de bilgisayarların okullara ilk girişi 1980’li yıllarda olmuştur. İlk kez 1983-1985 yıllarında pilot okullarda bilgisayar laboratuvarları kurulmuştur.
           
1985 yılında Gümüşhane’de de ilk bilgisayar laboratuvarı Gümüşhane Lisesi’nde kurulmuştu. Gümüşhane Lisesi’nin matematik öğretmeni Sayın Yusuf ERDEM ve fizik öğretmeni Sayın Fevzi ASLAN hizmetiçi kursa çağrılarak yetiştirilmişlerdi.
           
1985 yılının şartlarında, yani bundan tam 27 yıl önce bilgisayarla tanışmanın, onlara dokunmanın ne kadar önemli bir olay olduğunu bir düşünün.
           
Sabit diski olmayan, basit paket programlarla çalışan ve 3.5 inclik disketlerle bilgi depolaması yapılan bir dönemden bütün öğrencilere internet erişimli tablet bilgisayarların dağıtıldığı,
LCD panel etkileşimli tahtaların bütün sınıflarda olduğu bir döneme geçilmiş olması elbette ki eğitimde milat kabul edilmelidir.
 
Akıllı tahtalar ve tablet bilgisayarlı dönem eğitimde neyi değiştirecektir?
           
Başka milletlerde de var mıdır bilmem ama, bizim yeniliklere geç alışan bir yapımız vardır. Kalemli, defterli bir hayattan bilgisayarlı eğitime geçiş kolay olmamıştır. Belki de asıl sebep teknolojiden korkmamızdır.
           
Teknolojiden korkmak mı dersiniz, tembellik mi dersiniz ne derseniz deyin ama, bu bir realite. Hâlâ, bilgisayar kullanmasını bilmeyen pek çok eğitimcimiz bulunmaktadır.  Ne yazık ki ülke genelinde bilgisayar teknolojisini kullanamayan eğitimcilerin büyük çoğunluğu okul yöneticileridir. Okul yöneticilerini teknolojiyi kullanamadıklarından dolayı görevden alacak yasal bir dayanak da bulunmamaktadır. Eğitimde kabul gören “Bir okul, müdürü kadar okuldur” sözünden hareketle, öncelikle dümenin başında bulunan okul müdürleri “FATİH PROJESİNE” hazır hale getirilmeli veya buna hazır müdürler göreve getirilmelidir.
           
Emeklilik yılının dolmasını teknolojiyi öğrenmemeye sebep gösteren binlerce öğretmenimiz, eğitim yöneticimiz ve müfettişimiz bundan sonra ne yapacaktır. Bilgisayar bilmiyorlar ki tahtayı kullansınlar, interneti zaten hiç kullanmamışlar. O zaman geriye bu eğitimcilerimizin hemen emekli olmaları kalıyor. Çünkü, Fatih projesi, “bilmiyorum” mazeretini hiç mi hiç kabul etmeyecektir. Ya bu işi yapacaksınız, ya da bu mesleği bırakacaksınız.
           
“Fatih projesi” eğitimde ezberleri bozacaktır. Bozmalıdır da. Aktif olarak e-mail kullanan kaç eğitimcimiz vardır? Bu sorunun cevabı bile olayın nezaketini ortaya koymaya yeterlidir.
           
Gençlerimiz ise teknolojiyi çok iyi kullanıyorlar. Akıllı tahta ve bilgisayarlı materyal döneminde öğrencisinden geri kalan, bocalayan bir eğitimcinin halini düşünmek bile insanı ürkütüyor.
           
Eğitimcilere tavsiyem.
           
Emekliliği gelen eğitimcilere, müfettişlere ve eğitim yöneticilerine tavsiyem şudur: Fatih projesinin detaylarını okuduktan sonra diyorum ki; kendinizi şimdiden test ediniz. Ya bu teknolojiyi öğrenme ve uygulama cesareti gösterip, yola devam ediniz, ya da bu işe bir nokta koyup, yeni nesle yol açınız.
           
Fatih projesi işte bunun için bir milattır. Kendisini yenilemeyen eğitimcilerin eğitim sahasından kendi istekleri ile ayrılışlarına neden olacağı için bir milattır. Bilgisayar ya kullanılacak, ya kullanılacaktır. Bu işin başka yolu yoktur.
           
Emekliliği henüz gelmemiş olanların ise, en kısa zamanda bilgisayarı en güzel şekilde kullanmak için acele etmelerini tavsiye ederim. Çünkü, yarın okulda öğrencinizin karşısında mahcup olmamanın başka bir yolu da yoktur…
 
Okur –yazar oranlarıyla övünme dönemi artık son bulmalıdır.
           
Gelişmiş dünya ülkelerinde okur - yazar istatistiklerinin olduğu görülmez. Bunun yerini bilgisayar okur - yazarlığı almıştır. Yetkililerin sürekli okur - yazarlık oranımız şudur, budur demeleri bu çağa yakışmıyor.
           
Gelinen noktada velilerin, anne ve babaların, dedelerin, ninelerin ve tüm halkımızın bilgisayar okur – yazarlığının da ötesinde internet medyası kullanımı konuşulmalıdır.
 
Fatih projesi milletimize hayırlı olsun.
           
Fatih projesinin mimarlarını da, bu projeyi cesaretle uygulayacak olan yetkilileri de şimdiden kutluyorum. Milletimize hayırlı olsun.
           
Güzel günler dileğiyle.

YORUM EKLE