MİNİKLER OKULA BAŞLIYOR 

Değerli anne ve babalar 

Okullar açılıyor

Çocuklarımız yeni bir okula başlarken okula uyum sürecinde onlara  destek olmamız  oldukça önemlidir.

Okula başlamadan önce çocuğumuzla  okul hakkında konuşalım. Okul nasıl bir yer ? Okulda  kimler var? Okulda neler yapılır?  gibi konularda bilgi verelim.  

Okulun arkadaş edineceği ve yeni bilgiler öğreneceği ve eğlenceli aktiviteler yapacağı bir yer olduğundan bahsedelim.

Böylece okul ile ilgili pozitif duygular geliştirmesini sağlayabiliriz.

Okul başlamadan önce beraber okulu ziyaret edip ortama alışmasını sağlayabiliriz. 

Okulu ziyaret etmek için, ziyaret öncesinde okul görevlilerinden izin alarak  Çocuğunuza okul ziyareti yapacağınızı açıklayalım. Okulda hangi alanları gezeceğimiz hakkında konuşalım. Örneğin, bahçe, sınıflar, kantin, tuvaletler gibi alanlar gezilebilir. Bu alanlarda dikkatini çeken ayrıntılar varsa onlar hakkında konuşabiliriz . Eve döndüğümüzde i okulda gördüklerimiz hakkında sohbet edelim.

Bir diğer aktivite okulda  gezdiğimiz  alanların resimlerini yapabiliriz. Böylece, okul ortamını onun için tanıdık hale getirebiliriz.

Okul ortamını çocuğumuz için tanıdık hale getirmek, okula uyum süreci başladığında öğretmenleri ve arkadaşları ile tanışması için ona yardımcı olacaktır.

Önemli konulardan biride çocuklarımıza  okulun güvenli bir yer olduğunu söylemektir. Sizin güven duymadığınız bir yere onlarda güven geliştiremezler .

Bilinmeyen yerler endişe doğurur çocuğumuzun okulla ilgili endişenliğini hissettiğimizde duygu ve düşüncelerini ifade etmesi için onu teşvik edelim ve güvende hissetmesini sağlayalım. Yanında olduğumuzu  hissettirelim.

“Her çocuk kendi hızında ilerler, lütfen arkadan ittirmeyiniz” Bahar Eriş 

Her çocuğun uyum süreci birbirinden farklıdır. Çocuğumuzun kendi hızında adapte olmasına izin verelim. Sakin ve sabırlı tavırlarımızla onlara  destek olalım .

Tüm bunları yapmamıza rağmen çocuğumuz uyum sürecinde zorlanıyorsa  uzman desteği alalım.

Seda Turhan
Psikolog | Psikoterapist

YORUM EKLE