Üniversiteler bulundukları yerin ışık kaynaklarıdır. Bir şehri, geniş halk kitlelerini aydınlatan topluma yön veren kuruluşlardır. Şehrimiz bu imkana otomatik olarak kavuşmuş olsa da üyesi bulunduğum Üniversite Yaptırma ve Yaşatma Derneği olarak 2004'lü yıllardan itibaren başlayan uğraşımız ve bu uğraşı veren değerli arkadaşlarımızın çabası asla yadsınamaz.Genç üniversitemiz henüz 8 yaşında. Sekiz yaşında ama aklı başında.
Gümüşhane üniversitesi daha yeni. Yeni olmasına rağmen “Gelişen ve Geliştiren" bir üniversite olma özelliğini taşıyor. Bu deyim üniversitemiz için bir misyon ve de vizyon sloganı. Beğenilen bir slogan. Bu nedenledir ki yapılan yorumlarda hep geleceğin Oxford ‘u yada Cambridge'si olabilir deniyor.
Gümüşhane Üniversitesi için, böyle bir yakıştırma inandırıcımı? Değilmi? Bence, neden olmasın ki. Çağın teknolojisi, bilimsel bulgular ve hızlı iletişim, zaman aralıklarında azımsanmayacak bir kısalmaya neden olmuştur. Yüzyıllar yıla, yıllar aya, aylar güne, günler saate, saatler nerde ise saniyelere dönüştü. Bu hız değişiminde asırlar süren Oxford gelişimi günümüzde yıllar süreci ile eşdeğer olmuştur diyebiliriz. Yani Oxford bu ününe varsayalım ki 100 yılda ulaşmışsa Gümüşhane Üniversitesi de bu hızlı bilgi çağında böyle bir üne 30 yılda bilemedin yarım asır sonra ulaşabilir diye düşünmekteyim. Bu girişten sonra gelelim konumuzun geçmişine.
Geçtiğimiz hafta yolumuz İstanbul’a düştü. Kadim dostlarla Mecidiyeköy'deki Gümüşhaneliler Derneğinde mülaki olduk.
Bu Dernek aynı zamanda Güsiad’ında adresi. Kimler vardı derseniz?.. Başta dernek Başkanı Sayın Dr. Metin Akagün, Yönetimden Av. K.Çetin Kantek, konuklar, Av. Baki Aksakal, Av. Rafet Ataç, Z.Metin Yüce, Sinan Murathan, Mustafa Erden,Yılmaz Bayraktar, Ulamaoğlu ve daha bir çok hemşehrimizle buluşmanın ve sohbet etmenin keyfini yaşadık.
Konumları ne olursa olsun, tüm hemşehrilerimizin gönlünde Gümüşhane sevgisi var. Ekonomiden sosyal gelişimlere, eğitime ve siyasete varan yapılanmalardaki değişimleri izliyor her şeyin güzeline layıktır diye de doğup büyüdükleri Gümüşhane ye karşı ilgilerini sürdürüyorlar.
Sohbet konuları arasında Gümüşhane Üniversitesi de vardı. Söz açılınca bendeniz hemen ekledim: “Son açılan 30 üniversite içerisinde en başarılı ve fiziki yapıları ile göz dolduran ve tercih edilen bir üniversite” diye..Değerli avukat hemşehrimiz sayın Rafet Ataç’ın, "Son nüfus sayımına göre Gümüşhane nüfusunun yarısını (1/2), öğrenciler oluşturuyor. Bu oran Oxford da (1/7), Cambrigde de (1/6) oranında. Demek ki , bu haliyle Gümüşhane, şehir olarak bir Oxford ve Cambridge olma özelliğini taşıyor”, şeklindeki yakıştırması çoğunluk tarafından kabul görmese de bana son derece ilginç bir o kadarda çarpıcı geldi. En azından hemşehrilerimiz arasında bir Gümüşhane Üniversitesi algısı var intibaını verdi.
Bahse konu şehirlerin nüfus analizleri yapıldığında sayın Rafet Ataç'ın hiçte de haksız olmadığı anlaşılacak, üstelik Üniversitemizi son derece motive edici bu gerçek için yaşayıp görenler yapacakları yorumlarda O ‘nu mutlaka yad edeceklerdir.
Bu açıklamalardan sonra sıra geldi, şehir nüfuslarına göre öğrenci oranlarını saptayarak yazımızı sonlandırmaya:
1) CAMBRİDGE
Cambdridge şehri İngiltere'de Cambridge Üniversitesi ile bilinir.Dünyadaki 5 üniversiteden birisidir.Ünlü bilim adamlarından, Newton,Charles Darwin, J.J Thompson,James Clerk Maxwell, Stephen Hawning nu üniversitede yetişmişlerdir.
2014 sayımına göre Öğrenci sayısı 20.000dir. Nüfusun 1/6 ini öğrenciler teşkil etmektedir.
2) OXFORD
Dünyanın en köklü üniversitelerinden olan Oxford tam bir öğrenci şehri olma özelliğini yüzyıllardır taşımaktadır.130 ülkeden gelen öğrencilere eğitim vermektedir..
2014 sayımına göre öğrenci sayısı 22.348 dir. Bu sayı şehir nüfusunun 1/7 ine tekabül etmektedir..
3) GÜMÜŞHANE
Son nüfus sayımına göre Gümüşhane’nin nüfusu : 53.000 dir . (2015-2016) eğitim-öğretim yılında üniversite de öğrenci sayısı 17.500 e ulaşmıştır. İlk ve orta öğretimdeki 8753olan öğrenci sayısı buna eklendiğinde nüfusun (1/2)sini yani yarısını öğrencilerin teşkil ettiği açıkça görülecektir.
Bu rakamlar karşısında, Gümüşhane, Cambridge ve Oxford ‘u çoktan aşmış durumdadır. O halde Gümüşhane'de Cambridge ve Oxford gibi bir OKULLAR ŞEHRİ olmalı ve bunlar gibi muamele görmelidir.
Netice itibarı ile, Gümüşhane Üniversitesi de Cambridge ve Oxford 'un mali imkanlarına benzer imkanları Devletten talep etmelidir. Bu Gümüşhane'nin tabii hakkıdır. Bu hak her platformda dile getirilmelidir.
Okumaktan başka çaresi olmayan genç nüfusumuzun geleceğinin garantisini Üniversitemizin başarısında görmekte, buna da yürekten inanmaktayız. Av. Rafet Ataç gibi duyarlı hemşehrilerimizin itici, Rektör Prof. Dr. İhsan Günaydın gibi değerlerin lokomotif gücü ile, filizlenip boy verecek olan Üniversitemiz, Atinin ufkunda yeniden bir güneş gibi doğacak ve gelecekte layık olduğu yerine mutlaka taşınacaktır.
Bundan da kimse kuşku duymamalıdır.
OKULLAR ŞEHRİ GÜMÜŞHANE'DE G.ÜNİVERSİTESİNİN GELECEKTEKİ YERİ