“Bir insan acı duyarsa canlıdır, başkasının acısını duyarsa insandır”
Tolstoy
Kendisi Gümüşhane’nin en köklü ve asil ailelerinden biri olan Ataç (Kadirbeyoğlu) Sülalesinden. Her ne kadar Kars’ta dünyaya gelse de Gümüşhane denince yüreğinin bamteli sızlayan hemşerilerimizin belki de en başında gelen isim o. Ve o isim Gümüşhaneli Avukat Rafet Ataç’tan başkası değil.
Hayatını ve tüm mesaisini bu şehrin derdi, yarınları ve geleceği adına vakfeden, sevgili eşi Aysın Hanım ile kendi isminin verildiği Aysın Rafet Ataç İlkokulu’nun arsasını bağışlayan, yapımında büyük emekleri olan ve desteğini bugünde artırarak devam ettiren bir gönül insanı.
Adını verdiği okula ve diğer okul ve öğrencilerine her zaman desteğini veren, Gümüşhane isminin geçtiği her yerde maddi manevi yer alan mükemmel bir hemşeri, evinde çok değerli bir baba, işinde babacan bir işveren ve adalet ile hükmeden başarılı bir hukukçu (avukat) o.
Adı verilen okulun rehber öğretmeni iken kendisine ettiğim bir telefon ile “hay hay, ne demek” diyerek okulumuzun öğretmenlerini Çanakkale’ye geziye götüren ve desteğini veren bir kahraman aynı zamanda.
Sonraki yıllarda değeri maddiyatla ölçülemeyecek kaynak, kitap ve ekipman desteği ile Gümüşhane Üniversitesi’ne büyük katkıları ile bir kere daha gönülleri fetheden has bir Gümüşhaneli kültür insanı ve aydını üstelik.
Kurduğu ATAÇ VAKFI ile sahibi olduğu Ataç Han’ın 200 m2’sini tamamen kütüphaneye ayıran, 40.000 kaynak eser ve 600’e yakın dergi ile ilköğretimden yükseköğretime kadar öğrencilerin hamisi olan, yine aynı vakıfla 11 bursiyer ile başlattığı burs çalışmasına 40 öğrenci ile devam etmektedir. Eşi Aysın Ataç’la birlikte ismini verdiği Aysın-Rafet Ataç Vakfı ile eğitim, sağlık ve kütüphane hizmetleri alanında katkılarına devam etmektedir.
Bu satırları gururla yazmama vesile olan, adını her duyduğumda önümü ilikleme gereği hissettiğimiz bir ağabey, munis bir baba, eşine sadık bir beyefendi, personeline örnek bir lider, hasta olmasına rağmen hayırda aşk ve şevkle koşan bir gönül insanı.
Lügatimde ve havsalamda güzellik, iyilik, kıymet bilirlik, alçakgönüllülük, tevazu, dürüstlük, adalet, sevgi, saygı ve daha birçok kavram varsa hepsinin üzerine yakıştığı, bu satırları gururla yazmama vesile olan örnek bir Gümüşhaneli büyüğümüz.
Ve son olarak Gümüşhane’de yaptığı eğitim ve kültürel bağışlarla bilinen Rafet Ataç ailesi, şimdi de 1,1 milyon lira nakdi bağışta bulunarak Ali Fuat Kadirbeyoğlu bünyesinde Eğitim Merkezi yapılmasına vesile olacak.
Her Gümüşhanelinin böylesi değerli hemşerimizi tanıması gerektiğine inanarak kısa biyografisini paylaşmak istiyorum;
Aslen Kadirbeyoğlu-Ataç sülalesinden olup Gümüşhanelidir. 15.04.1936 tarihinde Kars Göle’de doğdu. İlkokulu Göle’de, ortaokulu Gümüşhane’de tamamladı. 1956 yılında Erzurum Lisesi’nden mezun oldu. Aynı yıl İstanbul Üniversitesi Hukuk fakültesini kazandı ve 1960 yılında mezun oldu. 1965 yılında İstanbul Barosuna kaydoldu ve bu tarihten itibaren kendisine ait hukuk bürosunda avukatlık mesleğine devam etmektedir. Av. Sezai Ataç’la birlikte Türkiye’de ilk defa avukatlık bürosu kurmuş ve büyük şirketlerin hukuki işlerini yapmış ve alanında vergi rekortmeni olmuştur.
Ve bu şehir Rafet Ataç ile eşi Aysın Hanım’ın ismini birlikte Gümüşhane’de yaptırdığı Aysın Rafet Ataç İlkokulu’nun olduğu sokağa vererek vefasını göstermiştir. Rafet Ataç evli ve iki evlat sahibidir.
Eşi Aysın Hanım ile değerli hemşerimiz Rafet Ataç Beyefendiye Rabbim’dan acil şifalar diliyor, Gümüşhane ve şahsım adına en kalbi saygı ve muhabbetlerimi sunuyorum. Rabbim eksikliğinizi göstermesin.
………………
UNUTMAYIN: Toplum adeta psikolojik buhran geçirirken PSİKOLOG olanların işsiz olması akıl kârı değildir. Rehberlik ve Araştırma Merkez’lerinde kadrosu bulunan ancak atan(a)mayan PSİKOLOGLARIN acilen atanmaları bir nebze çare olacaktır. Ve hatta bugün Aile Hekimliği uygulamasına benzer Aile Psikolog Merkezi sistemi acilen hayata geçirilmelidir.