Soğuk havalar vücudun bağışıklık sistemini zayıflatmakta, vücut direncini düşürerek hastalıklara yakalanma riskini artırmaktadır. Bu nedenle soğuk havalarda doğru gıdaları uygun miktarlarda tüketmek hastalık riskini en aza indirmektedir.
Dünyanın en önemli halk sağlığı sorunlarından sayılan enfeksiyon hastalıklarının yaşandığı kış aylarında vücut direnci düşmektedir. Bağışıklık sistemi vücudu mikroplara, bakterilere ve virüslere karşı koruyan en önemli savunmadır. Hastalıklara yakalanmamak için sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz, yeterli uyku ve stresten uzak durabilmek çok önemlidir. Enfeksiyonla bağışıklık sistemi arasındaki ilişki düşünüldüğünde hücrelerin ihtiyacı olan enerji, dengeli bir beslenmeyle sağlanabilir. Kış mevsimini yaşadığımız şu günlerde soğuk havaların insan sağlığına olan olumsuz etkilerini en aza indirmek, bağışıklık sistemini güçlendirmek için kış aylarında beslenmeye daha fazla dikkat edilmeli, yeterli ve dengeli beslenilmelidir.
Soğuk Havalarda Hastalanmamak İçin Nasıl Beslenmeli?
Bağışıklık sistemini güçlendiren ve vücut sıcaklığını artıran besinler tercih edilmelidir. Bunlar; keçiboynuzu pekmezi, kestane, karabiber, kırmızı pancar, yoğurt, kefir, sarımsak, bal, omega 3 yağ asitlerini içeren balık, balık yağı, omega 9 içerikli zeytinyağı, fındık yağı gibi sıvı yağlar, A vitamini içeren besinler (yumurta, süt, ıspanak, portakal, havuç, yeşilbiber, kayısı gibi sarı, turuncu ve yeşil sebze meyveler), C vitamini içeren besinler (yeşilbiber, maydanoz, tere, roka, karnabahar, ıspanak, portakal, limon, mandalina, kuşburnu), E vitamini içeren besinler (fındık, ceviz, badem gibi yağlı tohumlar, sıvı yağlar, yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller)’dir.
Kış aylarında özellikle karlı havalarda genellikle su tüketimi azalmaktadır. Ancak sıvı tüketimi vücudumuz için çok önemlidir. Sıvı eksikliğinde tüm metabolizmada dengesizlikler ortaya çıkmakta, hastalık halinde iyileşme gecikmektedir. Günde 10-12 bardak su içilmeli, daha yüksek sıvı kayıplarında (ateş, ishal gibi) bu kayıplar karşılanarak, sıvı dengesi sağlanmalıdır. Sıvı alımının karşılanmasında salep, ıhlamur, adaçayı, kuşburnu çayı, açık çay, gibi içecekler tercih edilmelidir.