Ekmekten sonra eğitim bir milletin en büyük ihtiyacıdır.
Lord Byron
Pandemi sürecinde uzaktan eğitimle eğitimlerine devam eden öğrencilerimiz yaklaşık 1,5 yılın ardından okullarına, sınıflarına, öğretmen ve arkadaşlarına kavuşarak yüz yüze eğitime geçmiş ve okulun kokusunu almışlardı.
28 yıllık bir eğitimci olarak evde, uzaktan da olsa hiçbir şey gerçeği kadar etkili ve verimli olamaz kanaatindeyim. Yıllar önce Kocayokuş Köyü İlkokulu öğretmeni iken birinci sınıfta okuyan kızım ile lojmandan okula geçerken etrafımda zıplayarak ‘baba, baba’ diyerek şımarıklılık yaparken okul sınırına girdiğimiz tel örgü sonrası birdenbire ciddileşerek bana öğretmenim demesi okulun kutsiyetini ispatlaması yeter sanırım.
Bir öğrenci okula devam etsin, sınıfta otursun ve hiçbir şey yapmasın evde alınan en kalite eğitimden dahi verimlidir diyorum. Bunun aksini ispat ederim diyenle de tartışmaya hazırım. Zira okul çatısı altında ki o tılsımı bugün dahi ispat edecek bir güç yoktur.
2021-2022 eğitim öğretim dönemi birinci yarıyılı biterken uzmanların görüşlerinden yararlanarak âcizane velilere ve öğrencilerimize bu 15 günlük tatilde birkaç tavsiyede bulunmak istiyorum.
Ev işlerini askıya alın, birlikte oynayın: Çocukların fiziksel, zihinsel ve ruhsal gelişimine faydası olacak olan çalışmalar (oyun) sizin için de faydalı olacaktır.
Evde yarışlar düzenleyin: Çocuğunuzun zekâsını ve becerilerini aktif tutacak olan sessiz film, kelime bulma, coğrafya oyunu, jenga, satranç gibi oyunlarla evde mini yarışmalar düzenleyebilirsiniz.
Çocuklara yönelik atölye etkinliklerine götürün: Gümüşhane’de kısıtlı olsa da el becerilerini geliştirebileceği sanatsal atölye çalışmaları, saz, keman piyano kursu gibi aktivitelere katmayı önemseyebilirsiniz.
Haftada birkaç gün mutlaka dışarı çıkın: Hava soğuk da olsa haftada birkaç gün açık havada geçireceğiniz zaman dilimleri çok önemli. Soğuk havada dışarıda gözlem yapması, doğa olaylarını, havayı ve çevreyi gözlemlemesi çevresel zekâsının gelişimini de destekliyor. Alışveriş merkezleri gibi kapalı alanlara hapsolmayın.
Sevdiği arkadaşlarıyla buluşturun: Pandemi dönemi olsa da çocuğunuzun sevdiği arkadaşları ile bir araya gelmesini sağlayın. Bu birliktelikler sosyalleşmesi adına önemli.
Arkadaşlarıyla katılacağı etkinlik organize edin: Bulunduğunuz şehirde daha önce görmediğiniz tarihi, turistik yerleri gezin. Yaşına uygun tiyatro, sinema ve gösterilere gidin. Örneğin Sema Doğan’da ‘Eren’ filmini kesinlikle birlikte izleyin. Vatan için canını feda edenlerin değerini bilmeleri her türlü kazanımdan evladır.
Bırakın canı da sıkılsın: Evet, yanlış duymadınız. Bazen de canı sıkılsın! Sürekli çocuğu bir şeye yönlendirme telaşında olmayın, bir anlamda canı sıkılmasın diye didinip durmayın.
Birlikte hayal kurun: Çocuğunuzla beraber gözlerinizi kapatıp hayal kurun ve sonra herkes hayalini anlatsın. Hatta bunu, hayalin bir kısmını siz, bir kısmınız çocuğunuz kuracak şekilde bir oyuna dönüştürün. Çocukluğunuzda sizin keyif aldığınız oyunları ve etkinlikleri de çocuğunuza öğretebilirsiniz. Bu arada çocuğunuzun diğer aile üyeleri ile de zaman geçirmesini sağlayın.
Güler yüzlü ve şefkatli olun: Teknolojik aygıtları sınırlı zaman dilimlerinde kullandırın. Gergin ve sinirli davranmayın.
Ve asla unutmayın her yönden çocuklarınıza mükemmel bir model olun vesselam.
Teşekkürler aydınlatıcı ve de hatırlatıcı güzel notlardı.