Hepimiz beşikten mezara kadar birer tüketiciyiz.Yapılan alışverişler sonucunda kusurlu veya ayıplı bir ürün aldığımızda iade etmek ve zararımızın karşılanmasını istemek en tabii hakkımız olmalıdır. Kapıda satış, sokakta satış, pazarda satış vs.bir çok satış noktalarından alışveriş yaparken dikkatli olunmalıdır. Tüketici olarak aldığımız mal ve hizmete yüklü miktarlarda ücretler ödüyoruz.
Bilinçsiz toplum olmamak için elimizden ne geliyor, neleri sorgulayabilir, nerelerden hakkımızı iade talebinde bulunabiliriz? Düşünmek, düşündüğümüze çözüm üretmek lazım.
Firmalar ürün kalitesini neden bizlere minimum seviyede sunarlar? Sorgulamayan, haklarının peşinde zaman harcamayan daha doğrusu haklarının neler olduğunu bilmeyen bir toplum olduğumuz için mi?
Tüketici dernekleri tüketicilere garanti kapsamında kapılarını açarken, 3 yıl veya garanti süresi her ne kadar ise o sürenin dolumundan sonraki süreçte firmaların inisiyatifine terk ediyor.
Yedek parçanın yüksek fiyatlara değiştirildiği günümüzde kalitesiz ürün pazarlamak firmaların iştahını kabartmakla kalmayıp yan sanayi pazarından elde ettiği gelirle müşteri memnuniyetini tabi ki rafa kaldırıyor.
Ancak ve ancak insanlara pazarlama ve satış sürecinde yapılan destek sözleri satış sonrası çabucak unutuluyor.
Web sayfaları ve basılı evraklarında yer verdikleri müşteri memnuniyetini sayfalara sığmayan şikayet sitelerinden takip etmek mümkün olduğu halde yinede safça aldanıp ağlarına düşüyoruz. Suçlu kim, sorgulayacak olan kim?
Taş ayağımıza değmeden ne şekline bakıyoruz, ne büyüklüğüne. El ele vermek yerine her birey sessizce olup bitene seyirci kalıyor. Ta ki kendine ait bir sorun ve şikayet unsuru oluşana kadar. Çoğunlukla bu duruma bile sessiz kalıyoruz ... Sorumluluk sorunla beraber gelmemeli. Her vatandaş haklarını da bilmeli, haksızlığa uğradığı zamanları da...
Web sitlerinde teknik destek bölümü oluşturup cilalı laflarla müşteri memnuniyetinden bahseden firma müşteri hizmetlerine bağlanabilmek tüketicinin tükendiği an oluyor.
Geçtiğimiz hafta Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından organize edilen 19. Geleneksel Tüketici Ödülleri programına katılmıştım. 6 dalda verilen ödüllerde dikkatimi Bilinçli Tüketici Ödülü çekmişti. Bir havayolu şirketi ile kaybolan valiz ve içindeki eşyaların bedelini ilgili firmadan geri almakta gösterdiği hukuki başarısı ile bilinçli tüketiciye ödül verilmişti.
Takdire şayan olan bu tüketici, pes etmeyerek haklılığını ıspatladı ve zararı karşılandı.
Satın aldığınız ürün veya hizmetin kusurlu olması halinde haklılığınızı sonuna kadar savunarak ödediğiniz miktarı geri alabiliyorsunuz.Bu duruma sessiz kalmayarak hatta her yıl düzenlenen tüketici ödülleri yarışmasına da başvuru yapabilirsiniz..
"ALO 175 Tüketici Danışma Hattı, Tüketici haklarının korunması konusunda lokomotif görevi üstlenmiş olan hakem heyetleri, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı bünyesinde oluşturulan “Reklam Kurulu" gibi tüketicinin mağduriyeti söz konusu olduğunda başvurabileceği kurumlardır.
"Tükenen tüketici değil, bilinçli tüketici olmak " gerekir.
TÜKENEN TÜKETİCİ