TÜKETİM TOPLUMU OLDUK (MU?)

Sevgili arkadaşlar hepimizin olayın neresinden bakarsak bakalım tüketim toplumunun bir parçası olduk. Üretime destek için ne ve neler yapıyoruz, kendimizi sorguluyor muyuz?  Ben sen ne yapıyoruz. Eskiden evde oturan aktif çalışma hayatında olmayanlarımız bile bir ucundan tutardı, üretirdik el birliğiyle.  Şimdi en basit örneği çocuklarımızın okulda yaptıkları yerli malı haftasında kendi üretimimiz olan ne verebiliyoruz. Evet kekler poğaçalar emek vererek yapıyoruz onların dışında. Maalesef geniş bir pencereden baktığımızda ki; hatta mümkünse pencere kullanmayalım öyle bakalım kendimize halimize neredeyiz. Neden hep gelsin ben yiyeyim kafasına girdik toplum olarak. Bizim çocukluğumuzda tarım haritası vardı hangi bölgede ne yetişir hatta bazı ürünler haritaya bakınca birçok bölgemizde yetişirdi. Sorardık öğretmenlerimize neden? 

Cevap hazır tabi ki çünkü; bizim topraklarımız çok verimli ve aynı üründen bir çok bölgede yetiştirebiliyoruz . Bunu duymanın verdiği mutluluğu çocuk aklımla hatırlıyorum inanılmaz demek ki biz çok zengin ülkeyiz öğretmenim dediğimde bana biz çalışırsak topraklarımızı işlersek zengin olabiliriz derdi. Ne kadar da doğru söylemiş. O dönemler bir şehir merakımız vardı o merak yavaş yavaş kaybolmaya başladığı döneme geldik galiba. Herkes şehirde yaşamak oralarda çalışmak isterdi ama köy köyümüz ne olacak düşünemedik. Düşünmemiz için bize imkan fırsat vermediler çünkü sanki apar topar gittik biz köylerimizden. Şimdilerde bakıyorum hepimizde köye yerleşme telaşı var. Bir bahçe yaparım ev yaparım mis gibi yaşarım.

Peki bugün neden, o zamanın çocukları bugünün büyüğü biz eksikliği yaşıyoruz neden koptuk üretimden ve bazı kültürel değerlerimizden bunu kaçımız sorguluyoruz. Köylüye gereken desteği veriyor muyuz? Fındık, tütün, buğday, ayçiçeği, şeker pancarı,……gibi örnekleri çoğaltabiliriz. Kadınlar erkekler çocuklar üretimin neresindeyiz. Kendimi milli gelir kaynaklarımız ne durumda aktivemi yoksa bizlerin el atması mı gerekli. 

Evet sevgili dostlar biz üretmiyoruz üretemiyoruz artık kaynaklarımızı verimli kullanamıyoruz. Bunun sebepleri o kadar fazla ki bu yazıya sığmayacak kadar. Şükür hepimizin elinde telefon var ne yapılabiliri hepimiz sorgulayabiliriz ve bu doğrultuda söz hakkımızı kullanmış oluruz birey ve vatandaş olarak. Tarımı öldürdük, üretimi öldürdük, turizm can çekişiyor, hala direniyor bazı kaynaklarımız ve değerlerimiz. Sen ben ve biz sahip çıkabiliriz ancak oturduğumuz yerden değil ayağa kalkmamız lazım.

YORUM EKLE
YORUMLAR
Şükran selvi
Şükran selvi - 7 ay Önce

Biz toplum olarak toprağın bereketini unuttuk ve beraberinde gelen tembellik ve hepimizin kullandığımız telefonlara esir oldu insanlığımız

Hüseyin cenk
Hüseyin cenk - 7 ay Önce

Herşeyi tükettik hocam . Herseyi

Kutsal Kılıç
Kutsal Kılıç - 7 ay Önce

Sen ne güzel bi insansın

Zeynep Yılmaz
Zeynep Yılmaz - 7 ay Önce

Zamanla bütün herseyimizi kaybedegiz hissi hiç gitmiyor