Gümüşhane Valiliği, Gümüşhane Üniversitesi, Kazakistan Ankara Büyükelçiliği ve Avrasya Ekonomik İlişkiler Derneği’nin ortaklaşa düzenlemiş olduğu “Diplomatik İlişkilerinin 20. Yılında Türkiye – Kazakistan ilişkileri” konulu uluslararası toplantı 2 Haziran 2012 Cumartesi günü Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Yüksek Okulu Çok Amaçlı Salonu’nda gerçekleştirildi.
Türkiye – Kazakistan ilişkilerinin konu alındığı bir toplantıyı Gümüşhane’de yapma fikri kimlerin aklına gelmişse onları tebrik ediyorum.
Bu toplantı fikrini ortaya atan ve toplantının Gümüşhane’de olmasına karar veren irade toplantı için günlerce çalışıp, emek sarf ederken, Gümüşhanelilerin de bu toplantıya katılarak kendilerini yalnız bırakmayacaklarına inanmış ve güvenmişlerdi herhalde... Çünkü ilimize, şehrimize gelen misafirlerin, toplantıya gösterilen ilgiyi görmeleri öncelikle bu toplantıyı tertip edenleri memnun edecekti...
Toplantıyı başından sonuna kadar takip ettim. Ama, protokol konuşmaları sırasında da daha sonraki oturum sırasında da maalesef salonda yeterli katılımcı-izleyicinin bulunmamasından öncelikle bir Gümüşhaneli olarak üzüntü duydum.
Bu satırları yazarken, toplantı anında salonu gösteren fotoğraf karelerini tekrar inceledim. Oturumu takip edenlerin sayısı, protokol ve görevlilerle birlikte maalesef seksen -doksanlara ulaşmıyordu…
Bu toplantı kimin için yapıldı?
Bu toplantı, toplantıyı tertip eden Gümüşhane Valisi, Gümüşhane Üniversitesi Rektörü ve Gümüşhane Milletvekilleri için yapılmışsa, bu kadar zahmete gerek yoktu. Çünkü zannediyorum, Sayın Valimiz de, Sayın Rektörümüz de ve Sayın Milletvekillerimiz de Kazakistan’ı herkesten ve hepimizden çok iyi tanımaktadırlar.
Organizasyonunda Gümüşhane Valiliği’nin de ortak olduğu böyle bir toplantıda her şeyden önce tüm kaymakamlarımızın, tüm ilçe ve belde belediye başkanlarımızın bulunması gerekirdi. Hatta hatta her belediye başkanı bu toplantıya belediye meclis üyeleriyle katılmalıydı. Aynı şekilde il genel meclisinin de bütün üyeleri bu toplantıda hazır bulunmalıydı. Ama, maalesef böyle olmadı.
Aynı şekilde, Gümüşhane merkez ilçede bulunan tüm kamu kurumlarının yöneticileri (sadece müdürleri değil, müdür yardımcıları, şube müdürler, hatta şefler bile) bu toplantıda bulunmalıydı. STK yetkilileri de aynı şekilde bu toplantıda bulunmalıydı.
Ya öğretmenlerimize ne dersiniz? Okullarda Türkî Cumhuriyetlerin öğretilmesinde ayağa gelen bu fırsat nasıl kaçırılır? Öğretmenler keşke öğrencileriyle böyle bir toplantıyı takip edebilseydi.
Toplantıda iş adamlarımız da yoktu. Gümüşhane’den Kazakistan’a satılacak ve alınacak hiçbir şey akla gelmedi mi acaba? Bu arada toplantıyı başından sonuna kadar bir profesyonel edasıyla takip eden Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımız Sayın İsmail Akçay Bey’i de bu vesile ile tebrik ediyorum.
Toplantı davetiyesinin her kuruma ve STKlara gönderildiğini biliyorum. Bu konuda Valilik Basın ve Hakla İlişkiler Müdürü Sayın Engin Doğru’nun ve ekibinin günlerce büyük bir yorgunluk çektiklerini de biliyorum. Ama gelin görün ki, ilin çok önemli bir organizasyonunda kamu kurumlarından, belediyelerden ve STKlardan parmakla sayılacak kadar az yetkili bu toplantıdaydı.
Toplantının düşünülmesi, organizasyonu ve icrası Gümüşhanemiz için bir yüz akı etkinlik olurken, izleyicilerin - katılımcıların azlığı ise üzücü olmuştur. Bu durum elbette ki Sayın Valimizin dikkatinden kaçmamıştır. En azından bundan sonraki bu tür toplantılar için daha değişik insiyatifler kullanılması gereğini Sayın Valimiz herhalde değerlendirecektir. En azından kamu görevlilerinin vizyon geliştirme açısından bu tür toplantılara katılmalarının da bir kamu görevi olduğunun deklere edilmesi gerekir diye düşünüyorum.
Kurulduğu günden beri Gümüşhane’nin yüz akı olan Üniversitemiz, bu toplantıda da yine üzerine düşeni layığı ile yapmıştır.
Toplantı gününde ve toplantı saatinde “açık öğretim sınavları” nın olmasının, Üniversite’den toplantıya iştirak eden akademisyen ve idari personel sayısının azlığına neden olduğu söylenmektedir. Bu sınavlarda görevli olmayan akademisyen ve idari personelin ise toplantıyı takipleri beklenen gibi olmadığı kanaatindeyim.
Üniversite öğrencilerinin yok denecek kadar azlığı da yine dikkatleri çeken bir durum olmuştur.
Gümüşhane Üniversitemizin Rektör Yardımcısı Sayın Prof.Dr. Haydar Akyazı Bey’in toplantıda gösterdiği mütevazı tavırlar ise takdire şayandı. Sayın Akyazı her gelen misafirle ilgilenmiş, neredeyse her misafire oturacağı koltuğu bile göstermiştir.
Toplantının sunuculuğunu yapan Sayın Yrd.Doç.Dr.Hasan Güllüpınar Bey’in özverili çalışması da takdire şayandı.
Ve nihayet ilimizde bir toplantı hatasıyla sevabıyla sona ererken; il yöneticilerimizin ve bu toplantıyı tertip eden ortak kurumların, gelecek toplantıların daha profesyonel olması için çok kısa bir zaman içinde durum değerlendirmesi yapmalarının yararlı olacağını belirtmek istiyorum. Neden derseniz; aradan uzun zaman geçerse her şey unutulur. Çünkü; “Hafıza-i beşer nisyan ile malüldür.”
Güzel günler dileğiyle.