YAŞATALIM Kİ YAŞASIN İŞARET DİLİ

İşaret dili nedir: Anlamı karşı tarafa iletmek için görsel kanalı kullanan dillere verilen addır. İşaret dili işitme veya konuşma engellilerin aralarında iletişim kurabilmek için el hareketlerini, yüz mimiklerini ve bir bütün olarak vücut dilini kullanarak oluşturdukları sessiz, görsel bir dildir. Son zamanlarda işaret dili çok modamı oldu diyelim, ihtiyaçtan mı diyelim bilemiyorum ama işaret dilinin farkına vardık galiba. Doğru öğrenme doğru anlatma ve doğru uygulama ile hayatımıza entegre sürecini olumlu tamamladıktan sonra, kusursuz bir anlatım ile hayatımızda var olmalı. 

Peki işaret dili neden önemli? Empati dilidir işaret dili, derin dallı budaklı bir konudur. Önemli çünkü konuşma veya duyma bozukluğu yaşayan bireylerle iletişim kurabilmek için, işaret dili her şey demek. Sizlerde bu önemli yetiyi kazanırsanız taşın altına elinizi koymuş olursunuz. Önemli çünkü özel bireyle iletişim kurma biçimi anlama anlatma biçimi ve bir yaşam biçimi…

Artık bilinçlendikçe yavaş yavaş azalan bir yanlış kanı ise işaret dilinin evrensel olduğudur. Dünyanın neresinde olursak olalım iletişim kurabileceğimiz evrensel bir dil iyi olurdu, ancak İşaret Dili bu tanıma uymuyor. Ülkeden ülkeye değişen İşaret dili bölgelere göre farklılık gösteren aksan ve lehçeleri bile var. Ayrıca Türk İşaret Dili ve Türkçe’nin gramer yapısı olarak birbirinden farklı iki dil olduğunu belirtmek gerekiyor. Ben bu durumun farklılığını sık sık derslerimde öğrencilerime anlatıyorum. Çünkü onlar bu ayrımın farkına varmalı ki başkalarına doğruyu empoze edebilsinler.

Ve en önemlisi İşaret Dili ne değildir: İşaret Dili pandomim gibi bir sözsüz tiyatro değildir. İşaret dili el kol hareketlerinden oluşmaz. Mimik, yani yüz ifadesi ve beden hareketleri de bu dilin bir parçasıdır. Birisi sizinle işaret dilinde iletişime geçiyorsa gülmeyin ona odaklanmaya ve onu anlamaya çalışın çünkü mini tiyatro yapmıyor.

Evet sevgili arkadaşlar sizlere bundan sonraki yazılarımızda ara ara işaret dili ile ilgili bilgiler ve bu eğitime GÜMÜŞHANE’mizde nasıl ve nerede ulaşacağınızla ilgili bilgiler vereceğim. İşaret dili başlı başına bir dildir grameri olan ve her şeyiyle bir bütün olarak değerlendirmek gerekir. O zaman YAŞASIN İŞARET DİLİ…

YORUM EKLE
YORUMLAR
Şükran selvi
Şükran selvi - 8 ay Önce

Toplumuzda unutulmadıklarını ve her zaman hayatımızda var olacak engelli dostlarımıza sahip çıkmak temel sorumluluklarımızdandır.

Nazmiye çimen
Nazmiye çimen - 8 ay Önce

Kızım ben 60 yaşında bir kadınım ve senin yazılarını hep okuyorum inşAllah seni görürüm.beyeniyorum seni

Hümeyra turan Karataş
Hümeyra turan Karataş - 8 ay Önce

Biliyorsun bu işi

Mustafa turan
Mustafa turan - 8 ay Önce

Keşke herkes senin gibi duyarlı olsa canım kızım

Hasbiye Turan
Hasbiye Turan - 8 ay Önce

Harikasın kızm ne güzel yazdın

Emine Ulutaş
Emine Ulutaş - 8 ay Önce

Yaşasın işaret dili