YAŞLI BAKIM HAFTASI (18-24 Mart)

Yaşlılar Haftası, yaşlı bireylerin toplumda daha iyi anlaşılmasını ve saygı görmesini sağlamayı hedefler. Bu hafta boyunca, yaşlıların yaşam kalitesini artırmak, sosyal hayata katılımlarını teşvik etmek ve yaşlılara yönelik hizmetlerin geliştirilmesini desteklemek için kutlanan bir haftadır.  

Amacına hizmet etmesi açısından o hafta çevremizdeki yaşlılarımızı, yaşlı bakım merkezi varsa oraları ziyaret etmeliyiz ve biraz olsun yüzlerini güldürecek etkinlikler yapmaya çalışmalıyız. Günümüzde sabah ile başlayıp öğlen ikindi ve akşam ile devam ettikten sonra gece ile sona ermesi gibi mevsimlerin ilkbahar yaz sonbahar kış şeklinde sürmesi gibi ömrümüzün de dönemleri vardır.

Çocukluk gençlik olgunluk yaşlılık bu dönemleri tarif eder aslında bu dönemlerden belki de en hassas olan insanların saygı beklediği yaşlılık dönemidir yaşlılarımıza saygı göstermeliyiz. Tıbben yaşlılık teknik bir şekilde açıklanabilir ama benim için yaşlılık hayatın büyük bir kısmının geride kalması yılların verdiği yorgunluk vücudun eskisi kadar zinde olmaması anlamına geliyor. 

Nasıl etkinlikler yapabiliriz peki. Bunlar arasında konferanslar, seminerler, paneller, sergiler, konserler, tiyatro gösterileri, spor etkinlikleri, geziler ve kampanyalar yer alır. Bu etkinlikler, yaşlı bireylerin sosyal hayata katılımlarını desteklemek, onlara moral ve motivasyon sağlamak amacıyla düzenlenir. 

Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulunda Sağlık Bakım Hizmetleri Bölümümüz bu tarz etkinlikleri gerek yaşlı bakım haftasında gerekse sonrasında ilimiz içinde ve çevre illerdeki yaşlı bakım evlerine öğrencilerle ziyaretler gerçekleştiriyor. Yüksekokul müdürümüz   Prof. Dr. Mehmet Merdan ve yaşlı bakım dersi hocamız Öğr. Gör. Hatice Oğuzhan destek ve katkılarıyla öğrencilerimizin gönüllü ve istekli katılımlarıyla gerçekleşen bu tarz faydalı bir etkinlik oluyor. Kendilerine bu tarz çalışmalarından dolayı teşekkür ederiz.

Bugünün gençleri yarının yaşlıları olacağız gençlerin bakış açısını değiştirmek veya şekillenmesine yardımcı olmak gerekir. Bu da ancak konunun uzmanlarıyla eğitim sürecinde gerçekleştirilecek bir durumdur. Öğrencilerimize haftanın önemini anlatırken farkındalık yaratma adına etkinlikler yapılıyor. Yaşlılar Haftası, toplumun yaşlı bireylere olan saygısını ve değerini göstermek için önemli bir fırsattır. 

Bu hafta boyunca yaşlılara yönelik farkındalık oluşturulması, onların haklarının korunması ve yaşam kalitelerinin artırılması amaçlanır. Yaşlılar Haftası, yaşlı bireylerin toplumda daha aktif ve mutlu bir şekilde yaşamalarını destekler nitelikte yapılması gerekiyor. Hayatın olgunluktan sonraki evresi olarak tanımlayabileceğimiz yaşlılık insanoğlunun genellikle ilgili ve sevgiye daha çok muhtaç olduğu dönemdir yaşlılara saygı göstermek hepimizin görevi olduğu gibi güçten düşmüş ve gündelik hayata daha az katılan yaşlılara yardımcı olmak da herkesin görevidir. 

Yaşlıları her zaman sevip saymalıyız. Onların duygu ve düşüncelerine saygılı olmalı ve hayat tecrübelerinden de yararlanmalıyız. Yaşlılık çağındaki insanlara elimizden gelen yardımı yaparsak hem toplum tarafından daha göreceğimizi hem de yaşlılık çağımızda aynı güzel davranışlarla karşılaşacağımızı göz ardı etmemeliyiz. 

Son olarak Yaşlı bakım uzmanları ne yapar, nasıl yapar soruları var aklımızda. Yaşlı Bakımı, İnsanlar doğarlar, büyürler ve yaşama gözlerini kapatırlar. Yaşlılık ise bu evreler içerisinde son kısımda yer almaktadır. Yaşlı insanlara bakmak sanıldığı kadar kolay değildir. Çünkü yaşlı bir insanda aynı yeni doğan bir bebek gibi özen istemektedir. Onlar kadar nazlı ve onlar kadar duyarlıdırlar. Bir çocuk gibi davranabilirler. Bu yüzden yaşlılara bakarken özen göstermeliyiz. Yaşlılara bakmak sabır gerektiren bir iştir. Bu bakımı sağlayacaksanız çok şefkatli ve sevgi dolu olmanız gerekir. Özellikle de belli bir yaştan sonra bakıma muhtaç kaldıklarında ruhen çökerler. Bu ruhsal durumlarını göz önünde bulundurmak gerekir. Evde veya huzur evlerinde yaşlılara bakacak kişinin temel bakım prensiplerini bilmesi oldukça önemlidir. Bunlar içerisinde eğer bu yaşlı olan insanların rahatsızlıkları da varsa daha temkinli olunmalıdır. 

Hayatta değişmeyecek bir şey varsa o da bir gün herkesin yaşlanacağıdır. Bugün annemiz ve babamız yaşlıyken yarın bizlerde onlar gibi yaşlanacağız. Her insan için aynı durum geçerlidir. Bugün böyleyken yarın farklı olmayacak. Yaşlılıkla tanışacağımızdan davranışlarımızı dizginlemeliyiz, güzel hoşgörülü ve saygılı davranmak onları mutlu eder. Yaşlı insanlar hayatımızın her alanında karşımıza çıkar. Herkesin büyükleri olduğundan dolayı güzel davranmak, bizimde büyüklerimize güzel davranmayı nasip eder. Yaşlı insanlara hürmet göstermek görevlerimizden biridir. Toplu taşıma araçlarında yolculuk yaparken yer vermeliyiz. Yaşlı olmalarından dolayı ayakta fazla duramazlar, saygı gösterip değer verdiğimizi hissettirmeliyiz. Yaşlı insanlar çok zor zamanlar geçirmişlerdir. Onlar ayakta duramaz ancak biz durabiliriz. Gün gelecek bize de yer verenler olacaktır. Değer göstermemiz saygı kazanmamıza imkan sağlar. Bizimde annemiz babamız toplu taşıma araçlarına binince onlarında çocukları bize yer verir. İhtiyacı olan durumlarda yardım etmek gerek. Her durumu göz önünde bulundurarak hayatımızı idame ettirmeliyiz. Toplumumuzun temel yapı taşlarındandır yaşlılarımız. Hürmet ve sevgiyle ellerinden öpüyoruz.

YORUM EKLE
YORUMLAR
Hümeyra Karataş
Hümeyra Karataş - 6 ay Önce

Göz yaşım pıt

Emine kozlu
Emine kozlu - 6 ay Önce

Hocam emeğinize sağlık çok bilgilendirici bir yazı olmuş

Enes bahçeci
Enes bahçeci - 6 ay Önce

Geçtiğimiz haftalardaki yazılarınıza da şöyle bir göz attım bilgilendirici yazılarınız ve bilinçlendirici yaklaşımınız için teşekkür ederim hocam

Şükran selvi
Şükran selvi - 6 ay Önce

Yaşlı bireylere kendilerini değerli ve biricik olduğunu hissettirmek onların yüzünde çoçuksu gülümsemeye bırakır

Meryem selvi
Meryem selvi - 6 ay Önce

Yaşlı bireylerin bize geleceğe yönelik anahtar sunar yaşamımıza dair