Yaylalarımızda her geçen gün artan yapılaşma, ihtiyaçları karşılamayan kanun maddeleri nedeniyle sıkıntıları da beraberinde getiriyor.
Vatandaş, yüzlerce yıldır kullandığı topraklar mera olarak belirlenerek elinden alındığını düşünedursun, yetkililerde uygulamalar sırasında yaşadıklarından muzdarip.
İsterseniz insanımıza kulak verelim. İsmini zikretmeden düşüncelerini paylaşalım.
Paylaşalım ki, “Derdini söylemeyen derman bulamaz” durumuna düşmeyelim.
Yaylacı: “Atalarımız bu mekânları yüzyıllar boyu kullandı. İmkânları yoktu, hayvanları ile bir arada yatıp kalktılar. Zor şartlarda bu dağlara, bu yaylalara sahip çıktılar. Uğruna sadece mallarını değil gerektiği zaman canlarını da feda ettiler. Zaman değişti, dünya gelişti. Haliyle bizlerde daha modern şartlarda yaşamaya alıştık. Evet, yaylacıyız ama bu; zorluklar içerisinde yaşamamızı gerektirmiyor. Kendi yaylalarımızda, bizlerden hala ilkel koşullarda yaylacılık yapmamızı istiyorlar. Onlar sırça köşklerinde yaşamlarını sürdürürken, bizlere derme çatma kelifleri uygun görüyorlar. Hayvanlarla ilgilenmeyi bir taraf bırakın, gelsinler bir gece bu evlerde yaşasınlar. Bizleri daha iyi anlayacaklardır.”
Bir başka yaylacı: “Yaşım 76. Bir ömrü hayvanlarımın peşinde geçirdim. Her yaz bu dağların kokusu ile yaşadım. Zaman geldi koyunlarla birlikte uyudum. Zaman geldi altta hayvanlar, arada tahtadan bir tavan, çatı altında yaylacılık yaptım. Yaylacılığın güzelliklerini de zorluklarını da yaşadım. Dolayısıyla bu yaşam şekli bende alışkanlık haline geldi. Ancak şimdi, dağların sisini kaldıracak direncim kalmadı. Yaylada da rahat edebileceğim ortama ihtiyacım var. Devletimden yardım değil ama kanuni bir düzenleme istemek de en doğal hakkım.”
Gurbetçi yaylacı: “Soğuk kış mevsimini şehirde geçiriyorum. Yaz gelince, çocukluğumu yaşadığım, hatıralarımı paylaştığım yaylalarda bir ay olsun geçirmek üzere dağlara koşuyorum. Kendi vatanımda, doğduğum topraklarda turist olarak algılanmak ağrıma gidiyor. Daha fazla zamanımı buraya ayırabilmek için ev yapmak istiyorum. İşte bu noktada yasalara takılıp kalıyorum. Kanunlar yasaklamak için mi, yoksa düzenlemek için mi yapılır? İşte bunu yetkililere soruyorum”
Üç vatandaşımızın görüşlerini paylaştık bu gün. Neden isim vermediğime gelince…
Sizin görüşleriniz farklı mı?
Yaylacıları da yetkilileri de sıkıntılı