Son mesaj - Gönderen: Recep Ergin - Salı, 01 Kasım 2011 23:40
Sitemizin yeni hali www.gumushane.gen.tr/v2 adresinde test edilmektedir. Lütfen belirli aralıklarla ziyaret ederek, yaşadığınız aksaklıkları ve önerilerinizi admin@gumushane.gen.tr adresinden veya buradaki formdan bize bildirin.
Köşe Yazıları Bölgesi

Köşe Yazıları->Hasan PİR->BİR KENTİN DRAMI VE PROF.DR. HASAN NURİ YAŞAR BEY'İN TESPİTLERİ [ Arama ]

BİR KENTİN DRAMI VE PROF.DR. HASAN NURİ YAŞAR BEY'İN TESPİTLERİ
Başlık BİR KENTİN DRAMI VE PROF.DR. HASAN NURİ YAŞAR BEY'İN TESPİTLERİ
Açıklama -
Mail hasanpir2002@yahoo.com
Siteye Ekleyen Recep Ergin
            Prof. Dr. Sayın Hasan Nuri Yaşar Bey, Gümüşhane'nin yetiştirdiği saygın bilim adamlarından biridir. Halen Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde İdare Hukuku bölümünde akademisyenlik yapmaktadır. Aynı zamanda Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın da Başmüşavirliği görevini yürütmektedir. Genç yaşına rağmen, gerek akademik sahada, gerekse sosyal sahada geleceği yerlere en kısa zamanda ve hak ederek yükselmiştir.

            Gümüşhane Lisesi'nden öğrencim olan Sayın Hasan Nuri Yaşar Bey'i 30 sene sonra görmek nasip oldu. İki üç günlüğüne ailesini ziyaret için geldiği Gümüşhane'de tevazu gösterip bizi de ziyaret etti.

            Nuri Bey, Gümüşhane sevgisiyle dolu hemşerilerimizden biri. Gümüşhane tutkusunun ne demek olduğunu, Sayın Yaşar'ın konuşmasının her kelimesinden hissetmeniz mümkün.

            Bir bilim adamı hassasiyeti ile Gümüşhane'yi, eski ile yeninin kıyasını yapan Nuri Bey, tespitlerinin bir bölümünü, 9 Şubat 2011 tarihinde "Gümüşhane.gen.tr" internet sitesinde ve 10 Şubat 2011 tarihinde de "Kuşakkaya Gazetesi" nde yayımlanan  "GÜMÜŞHANE'NİN ELMA BAHÇELERİ" "  başlıklı yazısında aktardı.

            Adı geçen yazının öncelikle bu kentin ve bu ilin sorumlularınca okunmasının yararlı olacağını belirtmek istiyorum.

            İstanbul Boğaziçi'nde uzun yıllar koruma kurulu üyeliği de yapmış olan Nuri Bey'in sohbet ve yazısından sonra bende şu kanaat oluştu ki; bir yerde uzun süre kalanlarda  "ufuk, bakış ve değerlendirme körlüğü" başlamaktadır. Gümüşhane'nin var olan hastalığı herhalde bu olsa gerek.

            Nuri Yaşar Bey; kentte yaşanan imar kirliliğine özellikle vurgu yapıyor. Geçmişte Gümüşhane Lisesi'nin bahçesinden seyrine daldığı güzelim bahçelerin gidişine ahlanıyor.  Ziyaretinde söylediği şu sözler ise, Gümüşhane'nin makûs talihinin adeta fotoğrafı gibi idi. "Birileri geldi Gümüşhane'nin dağlarını gecekondulaştırdı, birileri de geldi bağlarını betonlaştırdı."

            Nuri Bey'in ziyaret sohbetinde sarf ettiği bir söz ise, bir Gümüşhaneli olarak içinde bulunduğumuz problemlerin ne derece fazla olduğunun ifadesi gibiydi: "İmarla ilgili hazırladığım bir kitabım var. Onu yetkililere ulaştırmak istiyordum. Ama Gümüşhane'yi gördükten sonra bunun bir yararı olmayacağını anladım."

            Prof.Dr. Hasan Nuri Yaşar Bey gibi değerli hemşerilerimizden yararlanarak, bu kenti "Dönülmezlik girdabından" kurtarmak gerekir.

            Ben yazımı Sayın Hasan Nuri Bey'in "GÜMÜŞHANE'NİN ELMA BAHÇELERİ"   yazısından bazı paragrafları sizlere aktararak bitirmek istiyorum:

            "Mimari yozlaşma ve yağma kültürünün Gümüşhane'deki en geçerli dayanağı olan arsa yetersizliği gerekçesiyle son on yıl içinde bahçeler tarumar edilmiş, ortadan kaldırılmış görünüyor. Belediye yöneticilerinin yeterli görgü ve şehir kültüründen yoksunluğu yanında, mülki amirlerin umarsız ve hemşerilerin duyarsız olması bu tarihi, kültürel ve doğal zenginliği silip süpürmüşe benziyor.

            Kabuğu kıpkırmızı, içi kar beyazı orta boy elmalar yetiştiren ağaçlarla süslü elma bahçelerinin dünyanın en güzel çiçeği olan elma çiçekleriyle birlikte şehrin görüntüsünden olduğu gibi kokusundan da söküp çıkarılması şehre ilişkin tahayyül ve hülyalarımızı da alıp götürmüş gibidir. 

            Gümüşhane'nin elma bahçeleri!.. İnsan şehrine bu kadar mı kötü, hoyratça ve arsızca davranır. Bu kararları veren ya da onaylayan Belediye yetkilileri, 'Anıtlar Kurulu" üyeleri ve hemşehriler ne yapmak istediler? Elma ağaçları ve bahçeleri neden tescil edilmedi? Gümüşhane elması neden bu çirkin binaların, bu arsız betonlaşmanın kurbanı oldu?

            Artık "Gümüşhane elması", "Yeşil Gümüşhane" tasviri, hiç bir dayanağı olmayan sözler... Bu kadar mı görgüsüz, bu kadar mı cahilane, bu kadar mı tarih ve kültür bilincinden yoksun davranılır? Bu nasıl vatanseverlik? Neden koruma amaçlı imar planı yapılmadan bahçeleri imara açmak yolu seçilmiştir? Koruma kurulu üyeleri bu tahribin, bu kıyametin hesabını vermeli değil midir?

            Elma bahçelerinin tarumar edilmesi, arsa azlığından değil, kolaycılıktan kaynaklanmaktadır. Yamaçlara, eğimden yararlanarak yüksek binalar yapılarak çözülebilecek bir sorun meyve bahçelerinin yok edilmesiyle çözülmüş oluyor!.."[Prof.Dr. Hasan Nuri YAŞAR;- Gümüşhane'nin Elma Bahçeleri - (www.gumushane.gen.tr  9.02.2011), (Kuşakkaya Gazetesi  10.02.2011)]
Oyu Puanı: 53 - Ortalama: 3.49

Yorum Gönder Değerlendir Yazdır
Yorumlar

Bilgiler
Burda 2491 Köşe Yazısı Kayıtlı
Enfazla Bakılan: TARİMİZDEKİ KAHRAMAN KADINLAR...
Enfazla Değerlendirilen: TEKNOLOJİ VE İNSAN

Köşe Yazıları Bölgesini Gezen: 6 (0 Kayıtlı Üye 6 Ziyaretçi ve 0 Bilinmeyen Üye)
Görünen üyeler: 0


 


MKPortal M1.1.1 ©2003-2006 mkportal.it
Bu safya 0.84625 saniyede 15 sorguyla oluşturuldu