Gümüşhane Haberleri
2024-10-18 00:39:37

Hacı Hüseyin Ergin - "O Bizim Köşe Taşımızdı"

Yusuf Sadık

18 Ekim 2024, 00:39

Hani derler ya "Köşe taşının yeri yine köşedir. Başka bir yere koyamazsınız."

Soy ismi ile örtüşen olgunluğu, söylemlerindeki yumuşaklık ve haysiyeti, bulunduğu toplumda kendine özgü yer bulması, yani köşe taşı misali köşede yer alması ile tanınan ağabeyim Hacı Hüseyin Ergin, sadece kendi ailesini değil başta Dörtkonak Köyü olmak üzere tüm sevenlerine veda edercesine sesiz sedasız aramızdan bir yıldız gibi kayarak ebediyete intikal etmiştir.

Yaklaşık bir asra yakın (91) ömrünü kendi koşullarında doya doya yaşayan rahmetli H. Hüseyin Ergin ile birlikteliğimiz 1950’li yıllarda başlar ve günümüze kadarda sıkı sıkıya bağlı bir dostlukla süre gelmiştir. Babalarımız Ahmet usta ve Mehmet Ağa gibi.

Erzurum- Pulur Köy Enstitüsü'nde bendenizden iki sınıf ilerde idi. Köylülerimizle birlikte hafta sonu İlıca nahiyesinde toprak damlı Hakkı Harputlu'nun bakkal dükkanının arkasında ekmeğe helva katık ederek karın doyurmamızı hep o planlardı.

Gün geldi, öğretmen oldu. (1954) Kelkit -Pöske köyünde öğretmenliğe merhaba dedi. Ardından Gindeherek, Dörtkonak, Torul Namık Kemal ve Merkez Dumlupınar’da devem eden başarılı öğretmenliğine artık bu kadar yeter diyerek 1980 yılında emekli oldu.

(1957-1960) yılları arasında kendi köyümüz olan Dörtkonak Köyünde birlikte köy öğretmenliği yaptık. Yüksek okula girişimle de veda ederek ayrıldım.

1960 darbesinde köyün başöğretmeni olması sebebiyle de muhtarlık görevini üstlenen sayın Ergin, sıkıyönetime rağmen kimsenin incinmesine de müsaade etmedi.

Emekli olduğunun ertesi yıl yani 1981 yılı Merkez ilköğretim müdürlüğünden emekli olan kardeşi merhum Alişan ERGİN’le  "Demokrat Gümüşhane Gazetesi- Matbaası"nı satın alarak medya dünyasına merhaba dedi.

Gazetenin Genel Yayın yönetmenliği tarafımdan, mali ve idari işler kardeş Alişan Ergin, sigorta ve hesap işleri de kendisi tarafından üstlenince geriye sadece çalışmak kaldı ki onu da Kerim ve Suat kuzenler başarıyla yerine getirmektedirler.

Hayatın yoğun işler sarmalında köy yaşantısını birincil öncelikli olarak benimseyen Hacı Hüseyin Ergin, bundan sonra özlemle kavuştuğu hayat arkadaşı ile çok sevdiği köyünün topraklarında yan-yana yatacaklardır.

Bir H. Hüseyin Ergin ki: Dörtkonak köyümüzde seven, sevilen, sevindiren, paylaşan, paylaşmasını bilen rol model kişilerden birisi olarak daima anılacaktır.

Başka ne söylenebilir ki?

Allah rahmet eylesin.
 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.