" Her kimse ki; Vakıflarımın bekasına özen ve gelirlerinin artırılmasına itina gösterirse, bağışlayıcı olan Allahu Teâlâ'nın huzurunda ameli güzel ve makbul olup, mükâfatı sayılamayacak kadar çok olsun, dünya üzüntülerinden korunsun ve muhafaza edilsin..."
Kanuni Sultan Süleyman Vakfiyesinden...
Türkiye maşallah vakıf ve dernek açısından belki de dünyanın en büyük ülkesi durumundadır. İçişleri Bakanlığı verilerine göre, Türkiye genelinde 80 bin 757 dernek, 4 bin 915 vakıf ve 58 bin 414 kooperatif bulunuyor.
Bunların önemli bir bölümü yöre ve hemşeri dernekleri. Havutlu Mahallesi Cenazeleri Kaldırma Yardımlaşma ve Kültür Derneği gibi yalnızca belirli bir sosyal ihtiyaç üzerine kurulan dernekler var olduğu gibi, kahvehane veya kulüp gibi işletilen dernekler de faaliyet gösteriyor. Kanuna göre, dernek kurulması için en az 7 vatandaşın başvurusu gerekiyor.
Çok sayıda derneğin isminde “sevenler” ve “yaşatanlar” ifadeleri bulunması dikkat çekiyor: Ganyan Sevenler, Ötücü Uçucu Kuş Sevenler, Deve ve Deve Güreşlerini Sevenler, Tayland-Hint-Brezilya-Japon Horozunu Koruma ve Yaşatma, Mevlana’yı ve Yunus Emre’yi Sevenler ve Yaşatanlar, Volvo Mağdurları, Evlilik Dışı Çocuklar, At Arabacılar Yardımlaşma, Kokoreççiler Yardımlaşma ve Dayanışma, Yıkımcılar ve Enkazcılar, Dullar Sosyal Kültürel Dayanışma, Taşköprü Sarımsak Geliştirme ve Kalkındırma Derneği gibi envai çeşit derneğimiz var.
Gümüşhane’de bu konuda vakıf ve dernek açısından oldukça zengin bir potansiyele sahip. Ancak adı var içi boş o kadar derneğimiz ve tabelası var ancak hiçbir icraatı olmayan bir o kadar da vakfımız var Allah yokluğunu göstermesin. Ve maalesef öyle dernek ve vakıflarımız var ki sırf gazete manşetlerinde yer almak, kendine fors ve statü kazandırmak, dışarıda gezerken başkanım denilmesinden haz almak, davetlerde arzı endam etmek gibi vesilelerle gününü gün etmek derdindeler. Ne bir Müslüman’a hayırları var ne de tuttukları bir işin ucu görünüyor.
Ama öylesine bir vakfımız da var ki adı AYSIN RAFET ATAÇ VAKFI. Tüm dernek ve vakıfların gıpta ile bakacağı ve dersler çıkaracağı, çalışmaları ile gurur duyacağı, veren elin alan ele baskı kurmadığı, alan elin veren ele minnet hissetmeyeceği bir şahane vakıf. Başında Gümüşhaneli kimliği ile dopdolu adam gibi bir adam Avukat Rafet Ataç ağabeyimiz var. Sevgili eşleri Aysın Hanım ile birlikte Gümüşhane’de bir okulumuzu yaptırmaları, hemen her yıl yardım etmeleri, yüzlerce çocuğa karşılıksız olarak burs, malzeme ve diğer katkılarda bulunması, binlerce kitaplık kütüphanesi ile beyinlere hitap etmesi alkışın ötesinde bir övgüyü hak ediyor.
Son olarak Mart-2016 tarihinde eğitim ve kültüre hizmet vermek amacıyla gözbebeğimiz Gümüşhane Üniversitesi Kütüphanesine, kitap bağışında bulundu. 300 adet yabancı dil eğitim seti, 693 adet İş Bankası Kültür Yayınları ile çok sayıda Güncel hukuk kitaplarının bulunduğu toplam bin 621 adet kitap Gümüşhane Üniversitesi Kütüphanesine bağış olarak verildi.
Vakıf tarafından kitaplarla birlikte gönderilen yazıda, “Yönetim Kurulumuz 16.02.2016 tarih ve 193 sayılı toplantısında Kütüphanemizin arşivde bekletilen nüshalı kitaplar ile hukuk ve genel içerikli muhtelif kitapların satın alınarak üniversitenize bağışlanması kararı alınmıştır. Üniversitenize bağışlanan kitapların öğrencilerinize hayırlı olmasını dileriz.” denildi. Kitaplar Gümüşhane Üniversitesi Kütüphane arşivine kayıtları yapıldıktan sonra öğrenci ve akademisyenlerin erişimine açılacak.
Vakıfay ve Yenidünya Vakfı gibi faydalı birçok vakıf ve dernekte gönüllü görev alan biri olarak Aysın–Rafet Ataç Kültür ve Eğitim Vakfı’na, Vakfın Başkanı çok değerli ağabeyim Rafet Ataç’a ve değerli eşleri Aysın Ataç Hanımefendi'ye, bu kitapların Gümüşhane’ye kazandırılması için büyük emeği olan değerli ağabeyim Adnan Güngör Üçüncüoğlu’na en kalbi şükran ve muhabbetlerimi sunuyorum. Rabbim gerçek manada vakıf kültürünü özünde hissedebilmiş vakıflarımızın sayısını ziyade etsin.
AYSIN RAFET ATAÇ ve VAKIF KÜLTÜRÜ
Paylaş