Kıymetli Sporsever Okuyucular; sizleri saygı, muhabbet ve hürmetle selâmlıyorum. Yine üzülerek bu ayki yazımıza da çok yakın zamanda kaybettiğimiz hemşerimiz çalışkan, fedakâr, başarılı antrenör merhum Coşkun ABİŞ’e Allah’tan rahmet dileyerek başlamak istiyorum. Makamı ve mekânı cennet olsun. Rabbim ailesine, yakınlarına ve sevenlerine sabır versin.
Gümüşhane’de spor temalı yazılarımıza, temmuz ayında “ Gümüşhane’de 100. Yıl Spor Çalıştayı “ konusunu ana başlık olarak gündeme taşımış ve kaleme almıştık. Sonraki aylarda ana başlık altında her ay sırayla alt başlık temalarını kaleme almayı düşündük. Bu ayki yazımızda da “ Gümüşhane’de Paydaşlar ve Spor” alt başlık temasını, irdeleyerek ve inceleyerek masaya yatıracağız.
Gümüşhane’de sporun paydaşları ve bileşenleri çok geniş tabanı ifade eder. İlimizde sporun paydaşları, ASKF ( Amatör Spor Kulüpler Federasyonu), BESYO ( Beden Eğitimi Spor Yüksekokulu), Gençlik Ve Spor İl Müdürlüğü, Spor Kulüpleri, Mülki ve Mahalli İdareler’dir. Sporun Bileşenleri ise, eğitici ve yarışmacı antrenörler, beden eğitimi öğretmenleri, spor federasyonları il temsilcilikleri, sporcular, öğrenciler, gençler, sporla ilgili dernekler, vakıflar, meslek odaları ve sivil toplum kuruluşlarıdır.
Bu ayki yazımızda, Gümüşhane’de sporun paydaşlarını ele alacağız. Sporun amacı, ahlâkı ve dili evrenseldir. Spor, günümüzde genellikle yarışmacı, rekabet odaklı ve amaçlı yapılmaktadır. Dünyanın gelişmiş ülkeleri, sporda rekabette ve yarışmada ileri seviyede olmalarının yanında, kendi ülkelerinde sporu yaşam biçimine dönüştürerek, toplumun tabanına ve geneline de yaygınlaştırmışlardır. Ülkemizde ise, spor genellikle yarışmacı ve rekabet ortamında yapılmaktadır. Eğitim seviyesi yüksek bölgelerde ve eğitimli bireyler tarafından spesifik olarak, sağlıklı ve mutlu olma aynı zamanda kültürel amaçlı yapılmaktadır.
Gümüşhane’de spor, genelde devlet otoritesinde kamu destekli, kulüpler düzeyinde ve bireysel anlamda yapılmaktadır. Spora paydaşların katkısı söz konusudur. Ancak bu katkı yeterli değildir. Şöyle ki; ilimizde sporun paydaşı olarak bildiğimiz kamu kurumlarının spora desteklerini görüyoruz ve biliyoruz. Devlet destekli bu katkılarla ve mevcut imkânlarla daha çok verim alınabilir diye düşünüyoruz. Sporun bileşenlerinde ise, spora verilen desteğin ve katkınında olması gerekenden çok az olduğunu görüyoruz.
Kıymetli sporseverler, Gümüşhane’de sporun paydaşları Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, Besyo, ASFK, spor kulüpleri, mülki, ve mahalli idarelerdir. Sporun resmi, kurumsal ve yaygın olarak yapıldığı kurum kamu görevi gereği Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’dür. Bizce kamu ve asli görevi gereği Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü görevini mevcut imkânlarla ve bütçeyle yapmaktadır. Kurumu ileriye taşıyacak, daha fazla verim alacak, ili tanıyan, sahayı bilen bir önceki ve mevcut eğitim kökenli Gençlik ve Spor İl Müdürlerimiz Gümüşhane için çok anlamlı ve önemli olmuştur. Kurum sporun diğer paydaşları ve bileşenleri tarafından desteklenmelidir. Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü için en önemli ve öncelikli olarak gördüğümüz eksiklik, Gümüşhane’ye ikinci bir çok amaçlı kapalı spor salonu, futbol altyapı akademi okullarına özel saha ve tesislerinin bir an önce yapılmasıdır. Bu eksik projelerin il müdürümüzün gündeminde olduğunu ve proje olarak düşündüğünü biliyoruz. Yetkili, etkili, bütçeli kurum, kuruluş ve kişiler eksik projelerle ilgili bilgilendirilmeli ve destekleri için somut, rasyonel ve reel çözüm önerileri kendilerine sunulmalıdır.
Gümüşhane’de sporun akademik ve bilimsel bilgi temelli aynı zamanda markası Gümüşhane Üniversitesi Beden Eğitimi ve Yüksekokulu’nu (BESYO) çok önemsiyoruz. Besyo, akademik kadrosu, akademik aklı, bilgisi ve seviyesiyle Gümüşhane için çok önemli bir şans ve fırsat olduğu toplumun genel kabulüdür. Gümüşhane’de sporun, genel anlamda ve olması gereken seviyede yapılması için Besyo’nun akademik bilimsel bilgi temelli ve hedefli üst akıl olarak daha fazla sorumluluk almasını bekliyoruz. Sporun tüm paydaşlarına ve bileşenlerine önderlik ederek, rehberlik yaparak motive etmesini ve süreci yönetmesini temenni ediyoruz. Gümüşhane’de sporun paydaşlarına, bileşenlerine ve toplumun tümüne sporun evrensel amacını akademik bilimsel üst akıl, dil, seviye ile sahada ki ortak aklı, emeği, tecrübeyi harmanlayarak sunacaklarına ve iyi niyetli olduklarına inancımız tamdır.
Gümüşhane’de ve Türkiye’de sporun tüm branşlarını en temel geniş tabanını Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu (ASKF) temsil eder. Spora, her branşta tabanda başlandığı ilk dönem ve kategoridir. Dolayısıyla, Sporcular başlangıç olarak amatör kategoride o ruhu, heyecanı ve meşakkatli dönemi yaşarlar. Amatör dönemini akademik bilimsel bilgi temelli gelişime açık, donanımlı, evrensel değişime ayak uyduran eğitici antrenörlerle tamamlayan sporcuların, çok başarılı oldukları sporun rasyonel ve reel sonucudur.
Türkiye’de ve Gümüşhane’de ASKF, sporun tüm branşlarda kurumsal olarak temsil edildiği ve yönetildiği en büyük sivil toplum kuruluşudur diyebiliriz. İlimizde uzun zamandır amatör ligler ve müsabakalar ASKF çatısı altında yapılmaktadır. Gümüşhane’de amatör lig ve müsabakalar futbol merkezli yapılmaktadır. Amatör futbol spor kulüplerimizin çok sınırlı ve kısıtlı bütçelerle lige katılmak zorunda katıldıklarını, çoğu zamanda ligi tamamlayamadıklarını yakinen biliyoruz. Futbol alt yaş grubunda ki liglerde de spor kulüpleri de çok ciddi anlamda maddi sıkıntı içerisindeler. Sporun diğer branşlarda kulüp ve takım sporları anlamında ilimizde lig oluşturulamamıştır. Bunun temel sebebi maddi sıkıntıdır.
Gümüşhane’de uzun zamandır görev yapan ASKF yöneticilerine teşekkürü kendimize bir borç olarak görüyoruz. Çünkü: kırsalda, taşrada ve küçük illerde bu tür görevler sorumluluk ve çok ciddi fedakârlık gerektirir. Bizde kendilerinin uzun zamandır bu görevi mevcut imkânlarla gayet iyi ifa ettiklerini biliyoruz. Bundan sonra ki dönemde sporda coğrafyaya, iklime, sos yo-kültürel yapıya, ekonomik imkânlara uygun ve en önemlisi de insanımızın genetik ve fiziki yapısına uygun amatör ligler oluşturacak yeni bir heyecana ihtiyaç vardır. ASKF Başkanı ve tecrübeli yönetiminin sporu aktif yapmış, sporu bilen, idealist, vizyon el, donanımlı, gelişime açık, sosyal, kültürel ve iletişim yönü güçlü yeni isimlerle güçlendirilmesi ilimiz için bir görev hatta zaruriyet olduğu her sporseverin beklentisi ve talebidir.
Gümüşhane’de sporun kamusal anlamda paydaşı mülki idareler, yerel anlamda paydaşı ise, mahalli İdareler (Yerel Yönetimler)’dir. Mülki İdareler, kamusal anlamda sporun yönetiminde sevk ve idareyi devlet otoritesi ile yürütmektedirler. Bizim özellikle ve öncelikle ifade etmek istediğimiz, sporun paydaşları arasında lokomotif görevi yapması gereken mahalli idarelerdir. İlimizde bugüne kadar spora, belediyelerin imkânları ölçüsünde destek verdiklerini biliyor ve görüyoruz. Ancak bu desteklerin yeterli olmadığını görüyoruz. Bugünden sonra yerelde mahalli idareler olarak belediyelerimizin, il ve ilçe öze idarelerinin asli hizmetlerini aksatmayacak şekilde spora altyapıda akademi anlamda ki tesisleşme, lojistik, malzeme, vb. konularda bütçe aktarmaları artık toplumun genel talebi ve kabulüdür. Dünyada gelişmiş ülkelerde sporda lokomotif görevini yerel yönetimler üstlenmiştir. Sporda da başarı ve kalkınma ve gelişme yerelden, bölgesel, ulusal ve küresele doğrudur.
Bir sonraki yazımızda görüşmek dileğiyle, selâm ve dua ile HOŞÇAKALIN…..