“İnsan hayal ettiği müddetçe yaşar”
Yahya Kemal Beyatlı
Evet, hayalle başlar her şey. Bugün sahip olduklarımıza baktığımızda hepsinin evvelinde bir hayalin olduğunu göreceksiniz. Önce hayal edin ve sonra ilk adımı atın. Göreceksiniz ki başarıya giden yolun ilk durağı hayalden başka bir şey değildir.
Edison 1878'de hayal etmeseydi bilim insanlarının son 50 yıldır uğraştıkları bir meydan okuma olan gaz ışığının yerini almak için güvenli ve ucuz bir elektrik ışığı icat edemeyecekti. 84 yıllık hayatı boyunca bin 93 patent alan Edison, fonograf, akkor ampul ve en eski sinema kameralarından biri olarak bu yeniliklerin arkasındaki itici güç oldu. Ayrıca dünyanın ilk endüstriyel araştırma laboratuarını da oluşturdu.
Gutenberg hayal kurmasaydı matbaa belki çok yıllar belki asırlar sonra hayatımıza girecek ve binlerce eserden belki de mahrum kalacaktık.
Edison'dan Galileo'ya, Franklin'den Marie Curie'ye kadar dünyamızın bugünkü halini almasında katkısı bulunan yüz binler hatta milyonlarca kişiye birer teşekkür borçluyuz.
Yukarıda sayılan isimlerden hiçbir farkı olmayan bizler o halde neden hayal etmiyoruz ki? Bugün dünyanın en zenginleri sayılanlar hep hayal eden, araştıran, sabreden ve nihayetinde kazanan kişilerdir. Ve unutulmasın ki;
“Kimse başarı merdivenleri elleri cebinde tırmanmamıştır.”
Gelelim Gümüşhane’ye ve Gümüşhaneli gençlere. Bugün robotik ve kodlama eğitimlerinin revaçta olduğu, bilginin sürekli değiştiği ve kendini yenilediği bir dönemde çok gayretli ve hızlı olmalıyız.
Okumalıyız, araştırmalıyız, sorgulamalıyız, proje üretmeliyiz, hayallerimizde sabırlı olmalıyız, başkası yaptıysa bugünkü imkânlarla bizler daha iyilerini yapmaya muktediriz.
Belki sizlere çok basit gelebilecek bir küçücük proje dahi belki insanlığa çok faydalı olabilecek bir icadın ilk kıvılcımı olabilir ne dersiniz.
Bugün okullarımızda sadece proje dersleri olmalı, hemen her okulumuzda bu tür kulüpler kurulmalı, bu kulüplerde görev alma teşvik edilmeli ve desteklenmelidir. Ve hatta bu tür teşvikler okul öncesine dahi indirgenmelidir.
2011 yılında Hayal Ötesi köşemde Kuşakkaya Skyway adlı yazımı dikkate alsalardı bugün Kuşakkaya inanın iç ve dış turist ziyaretleri ile bu şehre yepyeni ufuklar açacaktı. O yazıdan Torul etkilenmiş olacak ki bugün Torul Seyir Terası ziyaretçi rekorları kırmaya devam ediyor. Küçücük ilçede esnafın, vatandaşın ve her kesimin yüzü gülüyor. Çünkü hiç kimse hayal etmese de bir kişi hayal etmişti.
Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu M. Kemal ATATÜRK öyle diyor ya;
"Çalışmadan, öğrenmeden, yorulmadan rahat yaşamanın yollarını aramayı alışkanlık haline getirmiş milletler, önce onurlarını, sonra özgürlüklerini daha sonra da geleceklerini kaybetmeye mahkûmdurlar."
Evet, sevgili Gümüşhaneli gencim. Bu dar coğrafya kaderin olmamalı senin. Ve sen bu dar coğrafyada çok geniş hayaller kurmalısın. Her zaman dediğim gibi önce inanmalısın, sonra hayal etmelisin ve daha sonrasında sabırla, azimle ve gayretle başarmalısın.
Beytullah GÜNDÜZ 6 Yıl Önce
Öğüt veriyorum, bizim gençlere, İlim tarlasında, iziniz olsun. Karşı koymak için gaddar güçlere, İmanla örülmüş, özünüz olsun. Böyle demiş şair hocam....
Mehmet Arif Tungul 6 Yıl Önce
Sayın İsmail Hayal bey, İfaade ettiğiniz her öneriyi hem doğru buluyor hem de benimsiyorum... Ne var ki, söylediklerinizin gerçekleşmesi için Gümüşhanelilerin paradigmalarını değiştermi gerekmektedir; zira Gümüşhane'mizin sahip olduğu olanaklar da, değerler de giderek bozuşmaktadır; hatta betonarme binaların harika manzaralara sahip dağların içinde yükselmesi bir kültürün (bir mimarinin) çürütülmesinden başka bir şey değildir... Gümüşhane keşke "kasaba" olarak kalsaydı... Hiç değilse İsviçre Alpleri'ndeki gibi bir mirasa sahip olurduk...! Gümüşhaneli kendini, zihnini çağın olanaklarına sizin de belirttiğiniz gibi çevirmelidir... Saygılar...