Gümüşhane Haberleri
2016-11-25 23:11:19

OMURGA

Rasim Taylan Kara

25 Kasım 2016, 23:11

Omurga; birbiriyle eklemlenerek kafatasından kuyruksokumuna değin uzanan bir kemik ekseni oluşturan omurların tümü.

Söze böyle başlayınca biyoloji, fizyoloji anlatacağımız sanılmasın. Kemik ekseni oluşturmak diye açıklanan omurga yapısı için aslında “insanların çatısını, duruşunu, destek yapısını meydana getiren temel sistemin kendisidir” diye söylenir.

İşte bu sebepten dolayı bende derim ki bir omurga, biyolojik olduğu kadar, sosyolojik de ciddi öneme sahiptir. Biyolojik anlamda sekte yemiş, zedelenmiş bir omurganın, sürece bağlı olarak varacağı nokta da akıbeti felçtir. Bu benzer şekilde sosyolojik anlamda sekteye uğrayan bir omurgada akli, fikri ve vicdani felcin ta kendisi olarak ortaya çıkacaktır.

Düşünün, olaylar ve olanlar karşısındaki tutum ve davranışlar gün ve an itibari ile o kadar bitkisel tarzda bir algılanmaya dönüşmüştür ki etrafında olan onca haksızlığı, uğursuzluğu, vicdansızlığı, gören gözler âmâ, duyan kulaklar sağır, hisseden vicdanlar ise tamamıyla körelmiştir. İşte buda biyolojik anlamda dik durduğu görülen fakat sosyolojik anlamda ise yere yatmış ve tüm hissiyatını kaybetmiş bir hasta omurganın en iyi kanıtı olarak apaçık meydandadır.

Biyolojik anlamda vücudu dik tutan ve tüm sistemin iletim kanalı olan omurganın dik duruşu gibi sosyolojik olarak da bir sosyo-omurga dik duruşu gerekmez mi? Acaba !

Aslında sorulan sorunun cevabı çok nettir;

Daha anlaşılır olsun diye, bilinen bir çok atasözü ve tavsiyelerden yola çıkılsa, akıllara sayısız örnekler gelmez mi? Kültürümüzün her daim üstüne basa basa vurguladığı sayısız mana içerikli sözlerini idrak edemeyen bir omurga, ister taklalar, ister parendeler atsın, ister okusun, ister yazsın, karşısında düğmeler iliklensin, varsın dünyalığa sahip olsun, aslında dinsel, sosyal ve kültürel anlamda tamamı ile felç’e uğramış bir vicdandan öteye gidemeyecektir.

Gerçek olan omurga, gün ve dönemsel jargona göre yön almaz, her esen rüzgarın yönüne göre açılı duruşları olmaz, ne bir alt aklı nede bir üst aklı kullanmaz, asla ve asla yapay efendilere biat etmez,  olmadık grupların ardında boşa hiç mi hiç koşup durmaz.

Etraflı şekilde düşünürsek organik döngü hariç, sosyal hayatın içeriği anlamlı gelişen tüm olaylara karşı, bir sözün, bir özün ve bir duruşun varsa, işte o an gerçek bir omurganın sahibi olmak yolunda adımlar atılmış demektir. Çünkü gerçek olan bir omurga; sorgulama, sorma, düşünme, akıl etme, karşı durma, eğilmeme, bükülmeme, kırılmama, kopmama vb. gibi birçok değerler birikimine sahiptir. Bu değerler birikimi onun hem taban hem de tavan temelini oluşturan yegâne mesnetleridir. Kişi sosyo-omurgayı,  kültürel zenginliğin ve kültürel birikim değerleri ile elde ettiği zaman, aksını oluşturan sistem neredeyse minimum esneme ile organik yaşamını sonlandıracaktır.

Buda bizlerin veya sizlerin bir zamanlar yaşadılar ve öldüler diye hatırlandığımız anlarda, tüm akıllarda ve tüm anılarda matematiksel esneklik katsayımız olarak cümleler içinde mişli ve mışlı anlatımlarımız olacaktır.

Bu sebeple ;

Varın sosyo-omurgayı fazla esnetmeyin ki, sizden sonraki kuşaklar ve sizden olanlar, katsayınızı öğrenince utanmasın!!!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.