Gümüşhane Haberleri
2024-09-06 14:05:43

NEDENLER VE ÇÖZÜMLER

Fatma Turan Karadeniz

06 Eylül 2024, 14:05

Bizler bunalıma neden gireriz, bizi bunalıma ne sokar, bunalım sürecini tetikleyen etkenler nelerdir? Bizler süreci yönetebiliyor muyuz? Destek almadan süreç olumlu tamamlanabiliyor mu?  Gibi sizlere çoğaltarak onlarca soru sorabilirim sizlerde bana. Birincil olarak stres ve baskı bizleri günlük enerji rutinimizin dışına çıkarır, gelecek kaygısı hatta çok uzağa gitmeye gerek yok bir sonraki gün bile bizlerde artık kaygı oluşturuyor çünkü yoğun bir belirsizlik var malesef.  Kayıpların bizlerde oluşturduğu boşluk ve bizleri ittiği yalnızlık ve izolasyon hali de yadsınamaz. Ama bence günümüz toplumunda en büyük sorun olduğunu düşündüğüm şey ise yetersiz hissetme evet maalesef bazılarının yüzüne bağıra bağıra yetersizsin diye bağırmak isteriz. Peki yetersizlik nedir?

Birçok insanın zaman zaman yaşadığı karmaşık ve zor bir duygudur. Bu his, kişinin kendisini yetenekleri, başarıları, görünüşü, sosyal becerileri veya diğer özellikler bakımından eksik, değersiz veya diğerlerinden daha düşük görmesi durumunda ortaya çıkar. "Kendini yetersiz hissetme" genellikle özgüven eksikliği, olumsuz düşünce kalıpları ve içsel eleştirilerle ilişkilidir. Malum konu kaşımız gözümüz değil hepimiz yaratılırken farklı farklı yaratıldık. Her anlamda farklı renk olarak bile farklı yaratıldık arkadaşlar bunu biliyor ve çok şükür kabul ediyorsak bu karmaşa kaos hali neden diye sorarım? O benden daha iyi o benden daha güzel o benden daha başarılı bunların hepsi sizin karşı tarafın hayatını mahvetmeniz için yeterli sebep ve gerekçeler bütününü oluşturuyor ve siz saldırıya geçiyorsunuz bu doğrumu? Yanlış anlamadıysam şartlar oluştu deyip Allah Allah çığlıklarıyla karşı tarafı büyük bir girdaba sokuyor ve seyretmeye başlıyoruz. Ama bu hiç etik değil. Size tavsiye aaaa pardon tavsiye değil biz kimiz ki siz her konuda çok başarılı ve yeterlisiniz. Bizimki sadece kibarca sunulmuş bir fikir. Bu işler böyle olmaz yürütmeye çalıştığınız bu gemi belirli bir süre sonra su almaya başalar ve kötü son geminiz batar. Şartlar olgunlaşmamıştır efendim gemiyi yeniden inşa etmeniz gerekir inşallah az hasar verdiniz der geçmiş olsun dileklerimizi alır kenara çekiliriz. Evet gelelim önerimize üzerine bir şeyler koymak gerek ama hayatınızdaki her şeyin örneğin; kendinizi için iyi ve yeni bir şeyler yapın içiniz paslanmış beyefendi veya hanımefendi içinizi yıkayın. Eyvah! Kafalar karıştı yıkama işlemi şöyle oluyor efendim okuyoruz bol bol okuyoruz kendimiz için çevremiz için ailemiz için hemen acilen okumaya başlıyoruz. Ne iş yapıyorsak önce onu okuyoruz. Anne isek annelikle ilgili tezgahtarsak işimizle ilgili esnafsak nasıl esnaf olunur, nasıl iyi esnaf satıcı olunmalı onlarca kitap var. Öğretmen isek aynı şekilde daha iyi nasıl olurum başlığı altında onlarca yüzlerce kitap var. Arkadaşlar okumamız lazım tek eksiğimiz bu okursak hem kendimizi hem çevremizi değiştirir ve çevremize katkı sağlarız. Tabiki burada birincil olarak kendimizi düşünmeliyiz, ilk yatırım kendi gelişimimiz adına olmalı. Evet içimizi temizlemeye başladık mı? Bakın yavaş yavaş bir çorap söküğü gibi çözümün bir ucundan tuttuk ve çalışmaya başladık.

Peki kendimizi neden yetersiz hissederiz; Mükemmeliyetçilik temel sebep olmamalı ama maalesef temel sebep bu biz yeterince her konuda tam donanımlı mıyız ki birde mükemmel olduğumuzu iddia ediyor ve sorun haline getiriyoruz. Tabiki değiliz yukarıda yazılanları hatırlıyoruz derin bir nefes alıyoruz ve devam ediyoruz. Çünkü mükemmel anne mükemmel arkadaş mükemmel baba mükemmel mükemmel …. Zor arkadaşlar çok zor sadece yaptığımız eylemlerde iyi olmak yeterli mükemmeli aramak bizi sora sokar depresif birçok olaya karşı savaş açmamıza neden olur. Sadece iyi olmak ve donanımlı olmak için vermeliyiz savaşlarımızı. Bunun dışında yetersiz hissetme sebeplerimizden bazıları Dış Baskılar ve Beklentiler, Geçmiş Deneyimler ve Travmalar bunlar sadece bir kaçı önem sırsına koyduğumuzda bizi en çok etkileyenler.

Peki bizler bu durumlarla savaşmak için ne ve neler yapmalıyız. Kendimize yatırım yapalım kişisel gelişimimiz için bir şeyler yapalım okuyalım bol bol. İyi insan olalım öce iyi bir dost iyi bir meslek erbabı iyi bir anne iyi bir insan.  İyi bir insan olmak, genellikle ahlaki değerler, empati, dürüstlük ve sorumluluk gibi kavramlarla ilişkilendirilir. İyi bir insan olma süreci, kişinin kendi iç dünyasında ve çevresindeki insanlarla olan ilişkilerinde sürekli bir gelişim ve farkındalık gerektirir. Evet ana tema sürekli gelişmek ve farkındalık ne yana dönerseniz dönün kendimizi geliştirmeden olacak iş değil. Sorunlar ve problemlerin çözümü ortalığı karıştırıp kenara çekilmek değil savaşmaktır.

Saygılar.

Yorumlar (2)

Eda başer 4 Ay Önce

Güzel kalp gorebilne teşekkürler hocam

Hasbıye akkaya 4 Ay Önce

Harika çok başarılısınız bir TANEM hasbıye akkaya

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.